Proefreis in Enschede: ‘Iedere 65-plusser zou deze cursus moeten doen’

videoHAAKSBERGEN/ENSCHEDE - Een ritje met de bus of de trein: het lijkt simpel, maar voor de deelnemers van het OV-proefreisje was het een hele opgave. 

Vrijdagochtend, kwart over tien. Op busperron 11 in Enschede komt - precies op tijd - Syntus 62 aanrijden. In de bus zitten negen ouderen die deelnemen aan het proefreisje van ‘Ervaar het OV’. Onder hen de zussen Astrid (75) en Evelyn (72) uit Buurse. Beiden zijn al vroeg uit hun bed gestapt. „Het eerste stuk hebben we met de auto gedaan”, zegt Evelyn. „Het opstappunt was namelijk Haaksbergen.” Zus Astrid vertelt dat ze het reizen met de bus ‘nog wel makkelijk’ vond. „Het moeilijkste komt nu”, zegt ze, doelend op het reizen met de trein.

‘Al die pasjes’

De groep loopt vanaf het busperron naar het treinstation in Enschede. Daar vertellen ov-ambassadeurs Jacques Dijkers en Arjen Mengerink hoe de ouderen kaartjes kunnen kopen bij de automaat en hoe ze geld op hun ov-chipkaart kunnen zetten. Astrid is blij met de hulp. „Met al die pasjes en verschillende vervoersmaatschappijen wordt het er voor ons niet makkelijker op. Eigenlijk zou iedere 65-plusser deze cursus moeten doen.”

Een andere deelnemer is wat feller in zijn reactie op het openbaar vervoer. Mengerink haakt daarop in. „Uw kritiek is terecht, maar het helpt u en de rest niet verder. Het is een kwestie van wennen.”

Automatisering 

Volgens Mengerink en Dijkers vinden ouderen vooral de automatisering lastig. „Ze snappen het voor geen meter, omdat ze niet zijn opgegroeid met de computer. Dit reisje zorgt ervoor dat ouderen het toch onder de knie krijgen en echt plezier beleven aan reizen met het openbaar vervoer.”

Meer informatie over hulp bij het openbaar vervoer: ervaarhetov.nl

Volledig scherm
De 75-jarige Astrid (midden) houdt haar OV-chipkaart tegen de incheckpaal, op aanwijzen van OV-ambassadeur Arjen Mengerink (links). © Robin Hilberink

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.