De opening van het D'ran Festival voor de democratie in Enschede.
Volledig scherm
De opening van het D'ran Festival voor de democratie in Enschede. © Emiel Muijderman

Project 'Ik teken voor 80!' gelanceerd tijdens D'RAN 17 in Enschede

ENSCHEDE - TV Enschede FM en de stadsredactie Enschede van Tubantia hebben vrijdag het project ‘Ik teken voor 80!’ gelanceerd. De beide lokale media deden dat op de eerste dag van het nieuwe festival D’RAN 17 in Enschede. Miss Teen Universe Lotte van der Zee gaf het startschot voor het project, door als eerste symbolisch te tekenen voor 80 procent opkomst.

‘Ik teken voor 80!’ verwijst naar de gezamenlijke ambitie om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een opkomstpercentage van 80 procent te halen, wat fors hoger is dan normaal. Het project wil de lokale democratie verbeteren. “We willen dat er weer wat te kiezen valt”, vertelt Flip van Willigen van TV Enschede FM. “Dit doen we onder meer door belangrijke lokale verkiezingsthema’s op te halen, waarmee de politici aan de slag gaan. De verkiezingen moeten lokaal zijn en niet over landelijke onderwerpen gaan.”

Betrokken

Politici worden uitgedaagd om meer kleur te bekennen en om hun campagnes nog meer op de lokale bevolking af te stemmen. “Teveel mensen voelen zich te weinig betrokken bij de politiek maar zijn wel erg betrokken bij hun stad. Dat moet anders. Wij dagen de stad uit de politiek uit te dagen’, zegt Henk ten Harkel van Tubantia.

De komende tijd trekken journalisten, studenten en vrijwilligers de wijken en dorpen in om daar wensen en dromen van bewoners op te halen. Die worden voorgelegd aan de lokale politiek, die de input kan gebruiken voor de verkiezingsprogramma’s. “Als het aan ons ligt, zijn dit programma’s waarin mensen zich herkennen, waarin het gaat om wat hen echt bezighoudt’, zo hoopt Van Willigen.

Dalende opkomst

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen daalt al jaren. In Enschede zakte de opkomst van 53 procent (2006) naar 43 procent (2014). De opkomst is in Enschede steeds zo’n 5 tot 10 procent lager dan landelijk. De dalende opkomst is ook landelijk een zorg, omdat de legitimiteit van de volksvertegenwoordiging in het gedrang komt. Ook worstelen gemeenten met het vinden van draagvlak voor hun beleid.

Vrijdag was de eerste dag van D’RAN 17, een nieuw festival voor democratie, dialoog en durf. Het festival wordt nu – naar voorbeeld van het populaire Deense Folkemødet – voor het eerst in Nederland gehouden. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september gaan bewoners, politici, organisaties en bedrijven uit de 14 Twentse gemeenten met elkaar in gesprek over onderwerpen die bij veel mensen leven, zoals wonen, werken, duurzaamheid en gezondheid. Het festival is gratis toegankelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.