Volledig scherm
Enschede is vanaf vrijdag drie Stolpersteine rijker. Foto: Lars Smook

Project Stolpersteine Enschede hervat

ENSCHEDE - Drie 'struikelstenen' krijgt Enschede er morgen bij. Deze keer wordt ook een communistische verzetsstrijder herdacht.

In drie straten in de stad worden morgen weer Stolpersteine gelegd. Een tijd lang lag dit eerbetoon aan de slachtoffers uit de Nazi-tijd in de ijskast. Dat was een gevolg van het opheffen eind vorig jaar van de Stichting Synagoge, die vorig jaar begon met het leggen van in totaal 850 'struikelstenen' in Enschede. Maar nu het is ondergebracht bij de Stichting Artikel 1 Overijssel, worden er weer straatstenen gelegd met een messing plaatje waar de naam van het slachtoffer op staat.

Voor Bart Cras, voorzitter Stolpersteine Enschede, was het een logische keuze om het project bij de Stichting Artikel 1 onder te brengen. "Want we beogen niet alleen eer te betuigen aan iedereen in Enschede die is vermoord door de Duitsers, maar we willen ook zichtbaar maken wat de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn. Als een soort vermaning aan de samenleving. 'Weet wat u doet'. Niet altijd werden mensen gelijk behandeld. Daarom passen we goed bij deze stichting, die zoals bekend uit het Anti Discriminatiebureau Overijssel is voortgekomen. Want de slachtoffers die we eren werden ook uitgekozen op basis van ras, geloof en geaardheid. Denk daarbij ook aan de jehova's en de homo's."

De Stolpersteine worden morgen geplaatst en niet op 4 mei, omdat het zaterdag sabbat is. Op die dag zouden de drie joodse slachtoffers niet kunnen worden herdacht met een steen. Het programma:

10.45 uur: Bruggertstraat 321, Johannes ter Morsche.

11.30 uur: J.P. Sweelickstraat, Louis Samuel Coster, Flora Coster-Van Zuiden en Meijer Kalf.

12.00 uur: Hofstedeweg 109, Willy Kempers.

Meer in de krant van donderdag.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.