Volledig scherm
© Lars Smook

Provincie wil dat iedere 15 minuten een intercity tussen Enschede en Zwolle rijdt

AudioENSCHEDE - Overijssel trekt 500.000 euro uit voor meer treinen tussen Enschede en Zwolle. De provincie onderzoekt het verkorten van de reistijd en de invoering van een kwartierdienst, waarbij elke 15 minuten een intercity rijdt.

Opwaardering van alle treinverbindingen in de regio staat hoog op de agenda van de provincie, waarbij de meeste aandacht gaat naar de spoorlijn tussen de twee grootste steden van Overijssel. In totaal trekt de provincie in 2020 105 miljoen euro uit voor het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de begroting die Gedeputeerde Staten gisteren presenteerde.

Sinds de zomer van vorig jaar rijdt er een intercity tussen Enschede en Zwolle. Die gaat 14 minuten sneller dan de stoptrein die al jaren op het traject rijdt. Na elektrificatie van het spoor en uitbreiding van het perron in Zwolle werd dit mogelijk. Maar de provincie heeft meer wensen. Daarvoor is wel een verdubbeling van het spoor nodig op plekken waar nu nog enkel spoor ligt. Het rijk kondigde al eerder aan daarin te willen investeren, maar zo ver is het niet. De provincie wil hier komend jaar verder onderzoek naar doen. Het verduurzamen van de andere spoorlijnen staat ook hoog op de agenda, blijkt uit de 72 miljoen euro die Gedeputeerde Staten er komend jaar voor uittrekt. Daarvan wordt onder meer elektrificatie van het spoor tussen Almelo, Mariënberg en Hardenberg betaald. Overijssel is in gesprek met Gelderland over dezelfde soort maatregelen op het spoor tussen Oldenzaal, Hengelo en Zutphen.

482 miljoen

In totaal geeft de provincie in 2020 482 miljoen euro uit. Dat wordt verdeeld over zeven kerntaken.

- Na openbaar vervoer gaat het hoogste bedrag naar natuur, 98 miljoen euro.

- Dat wordt gebruikt voor versterking van het Natuurnetwerk Nederland. Het gaat om alle maatregelen rond de 24 Overijsselse Natura 2000-gebieden, waarvan er 15 in Twente liggen.

- De provincie wil in gesprek met grondeigenaren over schadeloosstelling als zij geraakt worden door die herstelmaatregelen.

- De onzekerheid rond de stikstofuitspraak van de Raad van State kan daar wel grote gevolgen voor hebben.

- Volgens Gedeputeerde Staten geldt dat voor de hele provincie en en kan dit het komend jaar tot onzekerheid leiden.

- Uit voorzorg is al 652.000 euro gereserveerd voor de aanpak.

Poll

Provincie Overijssel wil ieder kwartier trein tussen Enschede en Zwolle

  • Geweldig idee, zo wordt deze regio nog beter bereikbaar (54%)
  • Onnodig, een trein in het half uur is meer dan genoeg (22%)
  • Leg een volwaardige snelweg tussen deze twee steden aan (24%)
2083 stemmen

1Twente sprak Bert Boerman van de Provincie Overijssel op de radio over de intercity. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.