Volledig scherm
PREMIUM
Albert ten Brinke © Cees Elzenga/hetoog.nl

Quote 500-man Albert ten Brinke gaat Boulevard in Enschede verbouwen

ENSCHEDE/RIJSSEN - Hij behoort volgens Quote met een geschat vermogen van 350 miljoen euro tot de meest vermogende inwoners van Twente, maar buiten Enter en Rijssen is hij nauwelijks bekend. Albert ten Brinke (58) verdient de kost dan ook buiten de regio. In Duitsland vooral. Maar met zijn Ten Brinke Group (900 miljoen euro omzet) gaat hij nu de Kop van de Boulevard in Enschede ontwikkelen.

Ten Brinke Group in cijfers
Opgericht: 1902
Werknemers: 1070 (van wie de helft Duits)
Omzet 2018-2019: 900 miljoen euro
Bedrijfsresulaat: 120 miljoen
Nettowinst: 93 miljoen
Eigen vermogen: 300 miljoen bij balanstotaal 485 miljoen.
Vestigingen: Duitsland (15), Nederland (7), Spanje (2), Portugal en Griekenland.

Dat hij een succesvol projectontwikkelaar zou worden, daar ziet het in 1983 nog niet naar uit als Albert ten Brinke met zijn hts-diploma op zak, de schooldeur achter zich dichttrekt. „Na mijn eindexamen leek het erop dat ik zonder werk kwam te zitten. De economie draaide heel slecht toen. Ik zou bij de Rijksaccountantsdienst in Utrecht aan de slag gaan, toen mijn vader met Herman Wessels aan de praat kwam. Hij vertelde Herman dat ik, ondanks mooie cijfers op school, geen werk kon vinden in de bouw. ‘Laat hem maar langskomen’, zei Herman. Het werd een kort sollicitatiegesprek: ik kon als assistent-uitvoerder aan de slag bij Wessels Rijssen.”

Van de latere, beursgenoteerde bouwgigant uit Rijssen, is dan nog geen sprake. Wessels is een regionale bouwer met circa 250 medewerkers als Albert ten Brinke zich op de bouwplaats meldt. „Ik ben precies twee weken en één dag assistent-uitvoerder geweest. Toen raakte er iemand op de tekenkamer overspannen en werd ik daar naartoe gestuurd.” Na een tijdje op de tekenkamer komen de broers Herman en Dik Wessels op het idee om in Duitsland te beginnen. „Omdat ik één van de weinigen was die redelijk Duits sprak, moest ik als assistent-bedrijfsleider naar Remscheid. Maar de Duitse directeur daar, belazerde de boel. Die man werd eruit gegooid, waarop Herman tegen me zei: ‘Dan mut ie het moar doon’ .”  Nog geen jaar later, hij is pas 26, is Albert ten Brinke directeur van de Duitse vestiging van Wessels. Hij mag zich ook projectontwikkelaar noemen. „Al wist ik niet eens of je dat met een c of een k moest schrijven.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.