De huizenmarkt is overspannen: op bezichtigingen komen soms hordes belangstellenden af.
Volledig scherm
De huizenmarkt is overspannen: op bezichtigingen komen soms hordes belangstellenden af. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Randstad-taferelen in Twente: '30 gegadigden voor één koophuis’

ENSCHEDE - Het aanbod op de Twentse woningmarkt blijft maar verder dalen. Afhankelijk van de gemeente en het woningtype wordt door dat geringe aanbod 35 tot 25 procent van de woningen in Twente boven vraagprijs verkocht. ,,Het komt ook in Twente voor dat er 30 potentiële kopers afkomen op een woning.”

In heel Twente staat momenteel circa 20 procent minder woningen te koop dan een jaar geleden. De vraag naar twee-onder-één-kap blijkt het grootst. Omdat woningen van dat type in de prijsklasse van 160.000 tot 260.000 euro in de Twentse steden nagenoeg niet worden aangeboden, gaan kopers steeds vaker in omliggende dorpen op zoek. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de afdeling Twente van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Grote vraag naar ‘twee-onder-één-kap’

Volledig scherm
© ANP

Het verschil tussen vraag en aanbod is wat twee-onder-een-kappers betreft in Twenterand en Borne het grootst. Wie in Twenterand of Borne zo’n type woning wil kopen, heeft welgeteld keuze uit 0,9 en 1,2 woning. Maar ook in Enschede, Hengelo en Almelo is er nauwelijks aanbod in twee-onder-één-kap huizen. De krapte-indicator voor dit woningtype bedraagt in Enschede en Hengelo 2,6 en in Almelo 3,2.

30 belangstellenden voor één huis

,,Randstedelijke taferelen, waarbij er 30 belangstellende naar een huis komen kijken, zie je nu soms ook in Twente”, zegt voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente. ,,Als je in de Twentse steden woont en gemiddeld maar uit twee of drie twee-onder-één-kappers kunt kiezen, ga je na verloop van tijd verder om je heen kijken. Daardoor komen er vanuit de steden steeds meer kopers in de markt voor één gezinswoningen in de kleinere steden en dorpen van Twente. Sinds 2013 is het percentage bewoners van de Randstad dat in Overijssel een woning zoekt gestegen met 5 procent.”

Verkoopprijs stijgt met met 5,5 procent

Er werden in 2019 in Twente weer minder woningen te koop aanboden: gemiddeld 20 procent. En minder aanbod bij een stijgende vraag betekent hoger verkoopprijzen. De gemiddelde verkoopprijs steeg in Twente met 5,5 procent, tegen landelijk 8 procent. In Twente werd er bij gemiddeld 30 procent van de transacties meer betaald dan de vraagprijs, landelijk bij 45 procent.

Meeste keuze bij nieuwbouw

De meeste keuze is er in nieuwbouwwoningen. Bij nieuwe huizen heeft de Twentenaar gemiddeld keuze uit zes woningen. Nieuwbouw was vanwege de sterk gestegen prijzen wat minder populair in deze regio. Burbach: ,,Dat toekomstige bouwproductie door stikstof- en pvas-crisis vertraagt dreigt te worden, heeft belangstelling voor nieuwbouw kennelijke aangewakkerd. Een andere verklaring hebben we er niet voor.”

Hypotheekregels aangescherpt

Burbach wijst er tot slot nog op, dat de oververhitting nog erger zou zijn als de regels voor aflossing niet zouden zijn aangescherpt. Aflossen is nu verplicht en aflossingsvrije hypotheken worden niet meer verstrekt. Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft, mag de helft daarvan ‘meenemen’ bij aankoop van een nieuw huis. Burbach: ,,Bij een hypotheek van 260.000 euro betalen starters netto 840 euro en mensen die een aflossingsvrije hypotheek meenemen 540 euro in de maand. Dat scheel nogal.”

Poll

Randstad-taferelen in Twente: '30 gegadigden voor één koophuis’

  • Zorgelijke ontwikkeling, zo krijgen starters nooit een kans (64%)
  • Prima toch? Als verkoper kun je nu ook vragen wat je wilt (17%)
  • Als we maar geen Randstad-prijzen krijgen in deze regio... (19%)
2411 stemmen
Volledig scherm
© ANP XTRA
  1. Stralende lente hard gelag voor Twentse festivals: wat had het mooi kunnen zijn
    PREMIUM

    Stralende lente hard gelag voor Twentse festivals: wat had het mooi kunnen zijn

    ENSCHEDE/HELLENDOORN - De lente van 2020 gaat de boeken in als de zonnigste ooit. Voor de een een pleister op de wonde in coronatijd, voor de ander een hard gelag. Organisatoren van festivals behoren tot die laatste categorie: mooi weer op Hemelvaartsdag, mooi weer aanstaande voor het pinksterweekend: ze kunnen zich de haren wel uit hun hoofd trekken. Hun hoop is gevestigd op volgend jaar. „Hopelijk met hetzelfde weer.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.