Volledig scherm
© anp

Recherche pakt vrouw (27) uit Enschede op na geruchtmakende ontvoering in Breda

BREDA/ENSCHEDE - Een vrouw (27) uit Enschede is opgepakt in de zaak rond de geruchtmakende ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning, eind vorig jaar in Breda. Ook twee mannen uit Oosterhout en Breda (38 en 39) zijn aangehouden.

De drie worden formeel verdacht van betrokkenheid bij de kidnap op dinsdagmorgen uit het garagebedrijf van de opa van Gino.

Rol
De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten. Ze wil niks zeggen over de exacte rol die de verdachten zouden hebben gespeeld. Ook laat ze niks los over de mogelijke relatie van het drietal met drie eerder aangehouden verdachten, onder wie Alex B. (51) uit Chaam en Zoubir F. uit Sint Willebrord. ,,Het rechercheteam is al die tijd blijven doorwerken. Zo zijn we de nieuwe verdachten op het spoor gekomen'', is wat politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk over de nieuwe ontwikkelingen kwijt wil.

Getuigen hadden verdachte B. gezien bij de loods in Ulicoten op het moment dat Gino en Rien daar enkele dagen werden vastgehouden. Het tweetal, toen 18 en 42, wist zich in de nacht van oud op nieuw zelf te bevrijden uit de oplegger waarin ze geboeid waren opgesloten. Op dat moment waren er geen ontvoerders in de loods. De verdachten B. en F. hebben bevestigd dat ze elkaar kennen maar zeggen beiden niets met de kidnap te maken te hebben. F. was de huurder van de loods.

Mislukte hennepdeal
De recherche gaat ervan uit dat de neven Gino en Rien zijn ontvoerd vanwege een mislukte hennepdeal. Daarbij zou volgens bronnen Gino's opa R. de K. uit Sprundel mogelijk betrokken zijn geweest. De politie klaagde naderhand over een gebrek aan medewerking van de familie bij het oplossen van het misdrijf.

De K. is in het verleden vaker met justitie in aanraking gekomen voor (zware) drugsmisdrijven. Hij speelde in de jaren '90 onder meer in rol in de York-bende. De ontvoerders hadden aan de familie een kleine 90.000 euro losgeld gevraagd. Dat bedrag is voor zover bekend nooit betaald.

Beveiligingsbeelden
De politie publiceerde kort na het misdrijf haarscherpe beveiligingsbeelden van de ontvoering. Daarop is te zien hoe Gino en Rien door vier als politiemensen verklede mannen worden afgevoerd, kort voordat eigenaar De K. in zijn auto komt aanrijden. De slachtoffers hebben bij de politie verklaard dat hun ontvoerders vermoedelijk Nederlanders van Marokkaanse komaf zijn.

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.