Volledig scherm
© Lars Smook

Rechtszaak met oud-bewoner ‘t Getfert in Enschede na 4 jaar voorbij: ‘Alleen maar verliezers’

ENSCHEDE - Op het moment van oplevering eerste huizen in ’t Getfert kan De Woonplaats ook na vier jaar rechtszaak met een oud-bewoner afsluiten.

De negentig nieuwe woningen in ’t Getfert vormen een aanwinst voor de wijk, maar de start van het bouwproject kwam jaren geleden moeizaam op gang. Enkele bewoners verzetten zich tegen de sloop en vervangende nieuwbouw. Er moesten rechtszaken aan te pas komen om ze uit hun huurhuizen te krijgen.

Vertraging

Het zorgde voor een flinke vertraging van de nieuwbouw aan de rand van het stadscentrum. Donderdag kregen de eerste huurders dan toch de sleutel overhandigd van hun nieuwe woning. Uitgerekend op een moment dat De Woonplaats ook eindelijk een punt kan zetten achter een slepende juridische procedure met een oud-bewoner.

Emotioneel

Daarvoor waren maar liefst vier rechtszaken nodig. Tijdens de laatste zitting kwamen beide partijen toch tot een principe akkoord over een financiële regeling. Tot opluchting van Bert Timmen, programmamanager wijken van De Woonplaats. „We realiseren ons bij plannen voor sloop en vervangende nieuwbouw dat het voor bewoners emotioneel is. Daarom werken we met een sociaal plan, bieden we de kans terug te keren in de nieuwe woningen en Een verhuiskostenregeling. Helaas kwamen we er met deze familie heel lang niet uit.”

Huurwoning

Uiteindelijk draaide het daarbij alleen nog om geld, aldus Timmen. De Woonplaats en de bewoner, die is verhuisd naar een huurwoning elders in de stad, hebben in dat opzicht water bij de wijn gedaan. 

De corporatie vreest niet voor een precedentwerking. „Eigenlijk kent een affaire als deze alleen maar verliezers. Ook door de vertraging heeft het ons veel gekost. Ik denk dat de bewoner er ook niet beter van is geworden, gezien de kosten die voor de rechtszaken gemaakt zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.