Volledig scherm
© Lars Smook

Recyclebedrijf voor vliegtuigen naar Twente

ENSCHEDE – Aeronextlife, een recyclebedrijf voor vliegtuigen, vestigt zich op de luchthaven Twente. De onderneming heeft twee hangars gehuurd op de luchthaven en gaat daar vanaf begin volgend jaar vliegtuigen demonteren, die aan het eind van hun levenscyclus zijn.

De onderdelen gaan terug naar de eigenaar van de vliegtuigen, in de praktijk zijn dat vaak leasebedrijven. Aeronextlife heeft voor Twente gekozen vanwege de faciliteiten en de lange landingsbaan. Er kunnen vliegtuigen landen ter grootte van een Boeing 747, een zogeheten Jumbojet. De komende jaren zijn er volgens Van Hoorn 3.000 tot 4.000 ‘kisten’ van Boeing en Airbus rijp voor de sloop. Een aantal van die toestellen zal zijn laatste vlucht naar Twente maken. Aeronextlife wil op ‘Twente’ beginnen met 35 werknemers en dat aantal op termijn uitbreiden tot een tweede ploeg met 35 man.

Uit het persbericht van Provincie Overijssel blijkt dat hergebruik van onderdelen meer oplevert dan doorvliegen tot het einde van hun technische levensduur.

De zoektocht naar bedrijven voor de Technology Base Twente vindt plaats in opdracht van de gemeente Enschede en provincie Overijssel.

Hoe het ontmantelen van een vliegtuig in zijn werk gaat is hieronder te zien

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.