Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Reef-Infra maakt van Vliegveldstraat de slimste weg van Nederland

OLDENZAAL/ENSCHEDE - Reef-Infra uit Oldenzaal mag van de provinciale weg N737 de slimste weg van Nederland maken. Het wegenbouwbedrijf heeft de aanbesteding gewonnen. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten woensdagmiddag bekend gemaakt.

De provincie wil dat de weg een toonbeeld wordt van technisch en duurzaam vernuft. Drie bedrijven schreven zich daarvoor in. GS gunt de klus aan Reef-Infra. In het voorjaar van 2020 moeten de ingrepen klaar zijn. De maatregelen kosten 6,3 miljoen euro.

De ingreep moet ook tot een veiligere weg leiden. In de afgelopen zeven jaar vielen er zes doden bij ongelukken op de Vliegveldstraat tussen Deurningen en Enschede en sinds 1987 werden er meer dan 900 ongevallen geregistreerd.

Volgens de provincie zullen ook de leefbaarheid en de doorstroming verbeteren. 

Dit zijn de plannen:

1. Dynamische rijstrook indeling op het kruispunt Frans op den Bult. Hierdoor kan met dezelfde hoeveelheid asfalt meer verkeer worden verwerkt, doordat de rijstrook voor rechtdoorgaand verkeer in de avonduren ook wordt ingezet voor de grote verkeersstromen die linksaf slaan.

2. Voertuigdetectie op basis van geluidssensoren. Hierdoor wordt het verkeer beter en eerder geregistreerd en geclassificeerd, zodat de gemiddelde wachttijden voor verkeerslichten verminderen.

3. De provinciale weg wordt verbreed met cementloos beton, waardoor met minder Co2 gebruik de weg wordt verbreed zonder dat dit ten laste gaat van het toekomstig beheer en onderhoud.

4. Landbouw passeerlocaties met geluidsdetectie dat het verkeer meet, waardoor het landbouwverkeer veiliger kan invoegen en er minder gevaarlijke inhaalmanoeuvres plaatsvinden.

5. Slim asfaltmengel met lager Co2 verbruik en hogere reflectiewaarde, waardoor er minder verlichting nodig is.

6. Intelligente verkeerslichten met apps die bijdrage levert aan zowel beter verkeersgedrag, fietsprioriteit en incar-communicatie en routekeuze.

7. Intelligente verkeerslichten met vroegtijdige melding voor vrachtverkeer zonder gebruik van traditionele lussen in het wegdek.

8. Het asfalt dat wordt aangebracht op de N737 is 100% hergebruik door toepassing van Greenfalt.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.