Regenwater van dak Enschedese sportschool stroomt voortaan de Roombeek in

ENSCHEDE AAN ZEEENSCHEDE - Hoe voorkom je dat het rioolstelsel overbelast raakt bij hevige regenval? De gemeente Enschede neemt diverse maatregelen, onder meer bij sportschool Trifora aan de Kotkampweg. Het regenwater dat op het gigantische dak van de sportschool valt wordt niet meer geloosd op het riool, maar stroomt voortaan de Roombeek in die langs de sportschool loopt.

Om het overbelaste rioolsysteem te ontlasten is afkoppelen een van de maatregelen die de gemeente Enschede inzet. Bij afkoppelen wordt het dakwater van het riool afgehaald en op een beek of sloot gezet. Bij Trifora snijdt het mes aan meerdere kanten. In de omgeving van de sportschool is het rioolsysteem overbelast en de grondwaterstand hoog. 

Zomer

Ook heeft de Roombeek in de zomer geregeld te weinig water. Tegelijkertijd moest het lekke dak van Trifora worden vervangen en was de parkeerplaats aan vervanging toe. Door alle werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren is er efficiënter en goedkoper gewerkt. De gemeente Enschede en Trifora hebben de rekening gezamenlijk betaald.

Vijver

De sporthal heeft een dakoppervlak van 7500 m2 en de tennisvelden een oppervlak van 4000 m2. De sportvelden geven vertraagd water af middels drainage, de daken niet. De daken kunnen in korte tijd heel veel water leveren. Om overstroming op de Roombeek te voorkomen is achter de sportschool een vijver gemaakt. 

Deze zorgt voor een vertraging; als er heel veel water valt blijft dit achter in de vijver tot er weer meer ruimte is in de beek. De vijver zorgt bovendien voor een verlaging van de grondwaterstand, wat belangrijk is voor de jaren 30-woningen direct naast de vijver.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Sportschool Trifora in Enschede loost het regenwater vanaf het dak voortaan niet meer op het riool. Het water stroomt de Roombeek in. © Gemeente Enschede
  1. Jeugdige volleyballers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië
    VIDEO

    Jeugdige volleybal­lers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië

    ENSCHEDE - Ze zijn er klaar voor. Twaalf jongens van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede reizen deze week naar Poreč in het noorden van Kroatië. Daar begint zaterdag het WK Scholenvolleybaltoernooi voor spelers onder de 15. Het Bonhoefferteam is het enige jongensteam dat voor Nederland zal uitkomen tijdens dit WK. 1Twente ging maandagavond langs bij de laatste training in de Diekmanhal in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.