Sophia de Rooij, topvrouw van MST: „We hopen op een geleidelijk verloop, maar we zijn op het ergste voorbereid.”
Volledig scherm
Sophia de Rooij, topvrouw van MST: „We hopen op een geleidelijk verloop, maar we zijn op het ergste voorbereid.” © Reinier van Willigen

Regio kan 100 bedden op Intensive Care vrijspelen voor coronacrisis

ENSCHEDE - De ziekenhuizen in Twente zijn op het ergste voorbereid, maar hopen dat een crisis zoals in Italië de regio bespaard blijft. „Daarvoor is het noodzakelijk dat iedereen zich aan de afgekondigde maatregelen houdt”, zegt  Sophia de Rooij.

Hoe het ziekenhuis er over twee of drie weken uitziet? Sophia de Rooij, voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, zou het niet weten. „We hopen dat door alle maatregelen de patiënten geleidelijk komen en niet met een piek. Daarom moeten mensen echt thuis uitzieken. Dit zijn cruciale weken”.

Italië

Quote

We hopen dat door alle maatrege­len de patiënten geleide­lijk komen en niet met een piek

Sophia de Rooij

Wat Italië heeft geleerd, is dat de ziekenhuizen voorbereid moeten zijn op het ergste. Volgens De Rooij hebben de ziekenhuizen in Twente en de Achterhoek dat voor elkaar. De regio is in staat het aantal bedden voor de intensive care te laten groeien tot 100, waarvan ongeveer de helft bij het MST en de helft bij het ZGT en Santiz, met vestigingen in Winterswijk en Doetinchem. Ter vergelijking: het MST heeft er nu 27.

Volgens berekeningen wordt dat aantal van 100 bereikt op het moment dat er 100.000 Twentenaren tegelijk besmet zijn. In Twente is inmiddels bij 24 mensen het virus vastgesteld. Er is geen aantal bekend van alle mensen die het onder de leden hebben.

Mocht die noodsituatie zich voordoen, dan worden direct alle operaties die niet per se noodzakelijk zijn, uitgesteld. De artsen en verpleegkundigen worden zo vrijgespeeld voor de uitgebreide intensive care.

Operaties verzet

Maar ook als het niet zo extreem wordt, moeten andere patiënten er rekening mee houden dat geplande afspraken de komende weken niet doorgaan, omdat meer mensen in isolatie verpleegd moeten worden en omdat er een tekort aan materiaal is. De komende dagen wordt een deel van het geplande operatieprogramma in MST al verzet. Ook bij het ZGT gebeurt dat.

Bij het MST komen alle coronapatënten op de afdeling longziekten en interne geneeskunde te liggen. De isolatie is in Enschede relatief makkelijk te regelen, omdat het ziekenhuis enkel eenpersoonskamers heeft.

Van de 24 Twentse coronapatiënten zijn er tien opgenomen in de ziekenhuizen. De anderen werden thuis in quarantaine geplaatst. Daarnaast is een vergelijkbaar aantal patiënten in de ziekenhuizen geïsoleerd behandeld die een verdenking van een coronabesmetting hadden, maar nog geen testresultaat hadden. Geen van de coronapatiënten is overleden. Momenteel ligt niemand op de intensive care. Met twee die daar wel zijn geweest, gaat het beter.

Twee afdelingen

Alle coronapatiënten van het ziekenhuis ZGT komen in de vestiging in Almelo terecht. De ziekengroep heeft in Almelo twee afdelingen vrijgemaakt waar patiënten geïsoleerd worden verpleegd. Eén afdeling is voor mensen bij wie het coronavirus is aangetoond en één voor patiënten met een vermoeden, maar die nog geen testuitslag hebben.

Patiënten die hier liggen, mogen geen bezoek ontvangen. Het ziekenhuis wil namelijk zo zuinig mogelijk omgaan met beschermende kleding. „Bezoekers zouden dat materiaal aan moeten hebben”, zegt woordvoerster Ilona Reilink. „Maar we moeten dat bewaren voor het personeel.”

Mondkapjes tekort

Gebrek aan materiaal is op dit moment een groot probleem. De Rooij zegt dat er in de hele regio een tekort is aan mondkapjes, verband, chirurgische schorten en beschermingsbrillen. De hoop is dat eind van de week de voorraad in het hele land kan worden aangevuld. Tot die tijd zijn noodmaatregelen nodig: een mondkapje wordt niet standaard meer na elke patiëntcontact weggegooid en er wordt ook door het RIVM bekeken of ze door sterilisatie bijvoorbeeld geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik.

Uitputtingsslag

De Rooij prijst de saamhorigheid die ze bij het personeel bespeurt. „Dit is echt een uitputtingsslag”, zegt ze. „We zullen er weken mee bezig zijn. Ik ben trots op ieders grote inzet”. Het ziekenhuis heeft alle verloven ingetrokken en buitenlandse reizen zijn uit den boze. Coassistenten en gepensioneerden bieden aan te komen helpen. „We proberen het eerst intern op te lossen, maar hebben alle namen genoteerd”, zegt De Rooij.

Alle ziekenhuizen hebben de bezoekregeling geleidelijk aan beperkt. Volgens De Rooij is daarvoor veel begrip. „Niemand wil zijn naasten aan risico’s blootstellen”, zegt ze.

 1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

  ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.