Reportage | Kan ik zelf succesvol Airbnb-host worden in Enschede?

Joost zoekt het uitEen woning huren via Airbnb is razend populair. Hoe zit dat in ons eigen Twente, vraagt verslaggever Joost Dijkgraaf zich af? Hij zette zijn eigen huis in Enschede op Airbnb. Dit is er wat er gebeurde.

Het beste van 2019
Dit verhaal werd eerder dit jaar geplaatst op Tubantia.nl en maakt deel uit van de serie 'De meest bijzondere verhalen van 2019'. Tussen de kerstdagen en de jaarwisseling brengen we een aantal spraakmakende, mooie en bijzondere verhalen uit ons wekelijkse bijlage Z nog één keer onder de aandacht.

Als het aankomt op huizen verhuren heb je grofweg twee soorten mensen. De één gruwelt van de gedachte aan een vreemde in zijn huis, de ander ziet er juist de lol wel van in. Ik reken mezelf tot die laatste categorie. Al langer spookt de gedachte door mijn hoofd: wat zou er gebeuren als ik mijn eigen woning op Airbnb zet? 

Voor vakanties boekte ik wel eens een appartement via de site. Die ervaringen zijn positief: slapen bij een local bleek vaak veel leuker dan in een kil hotel. Maar ja, dit is Twente.  Zou iemand mijn huis überhaupt willen huren? Wie? Wanneer? En wat krijg ik er voor?

In uur online 

Verslaggever Joost Dijkgraaf zette zijn eigen huis op Airbnb
Volledig scherm
Verslaggever Joost Dijkgraaf zette zijn eigen huis op Airbnb © Carlo ter Ellen

Op een druilerige dinsdag besluit ik het gewoon te doen. Het huis is schoon en opgeruimd: dit voelt als het juiste moment. Met de telefoon in de aanslag loop ik een rondje door het huis, schiet wat plaatjes en maak een advertentie aan.  Een stad als Amsterdam telt ruim 20.000 kamers en woningen op Airbnb. Hier in Twente is dat slechts een fractie, met 452 actieve adressen op de online marktplaats voor privéaccommodaties. Het aanbod groeit hard: in 2013 waren er nog slechts 24 bnb’s hier. Maar de regio blijft achter bij bijvoorbeeld de omgeving van Zwolle (865 accommodaties) of Groningen (903). 

Mijn huis ligt aan de rand van het centrum in Enschede, en is gelegen in een rustige buurt. Het kost me slechts een uur om de advertentie online te krijgen. Ik krijg de smaak te pakken. Als een volleerde makelaar rollen er teksten uit mijn toetsenbord als:  ‘Ruime woonkamer met open keuken’,  ‘zonnige achtertuin met lounge-set’. Soms moet ik er zelf een beetje om lachen. Mijn bescheiden, maar verder prima badkamertje heet plotseling ‘een luxe badkamer met stortdouche’.

Maar goed: ik heb wat te slijten natuurlijk. Sneller dan gedacht staat mijn huis op Airbnb, inclusief de catchy kop:  ‘Nice spacious house near city centre Enschede.’

Mijn eigen huis op Airbnb: het is een feit
Volledig scherm
Mijn eigen huis op Airbnb: het is een feit © screenshot

Dit ziet er best professioneel uit, al zeg ik het zelf. En dat terwijl het zich helemaal in mijn eigen hoofd heeft afgespeeld. Niemand checkte of dit echt mijn huis is, of de foto’s kloppen, de info juist is, ik geen strafblad heb en of dit mag in Enschede. Helemaal aan het eind van de procedure krijg ik een disclaimer dat ‘je zelf moet zorgen dat je op de hoogte bent van de plaatselijke regels’. Een doorverwijzing naar specifieke regels in Enschede krijg ik niet. Ik schuif dit probleem even door.

Aan de andere kant is het ook juist de kracht van sites als Airbnb: eenvoud staat voorop en gebruikers controleren elkaar. Het is de succesformule waarmee Über de taximarkt veroverde, Booking.com groot werd en Thuisbezorgd.nl al jaren werkt. De onlinewereld is soms net één groot café, waarin slechte verhalen zich met de snelheid van een dorpsroddel verspreiden. Dat geldt ook voor goede verhalen overigens. Door kruislings te recenseren, houd je elkaar in toom. Op Airbnb ga ik zelf recensies schrijven over gasten, maar zij ook over mij en de woning.

Ik bied twee soorten advertenties aan. Eén voor een privékamer in mijn huis (de logeerkamer). Gasten kunnen dan gebruik maken van de keuken, badkamer en woonkamer als gemeenschappelijke ruimte. In een andere advertentie bied ik mijn hele huis aan. Dan moet ik zelf ‘moven’. Op een kalender vink ik aan wanneer ik dit wil, bijvoorbeeld tijdens weekendjes weg of vakanties. De prijs? Die mag ik zelf bepalen. Ik begin goedkoop: 25 euro per nacht voor de privékamer (1 persoon), 50 euro per nacht voor het hele huis (max 2 personen).  Het verhuren kan beginnen!

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.