Rijksmuseum Twenthe koopt peperduur achttiende-eeuws 'behang'
ENSCHEDE - Ooit was het behang voor héél rijke mensen: enorme landschapsschilderijen, gemaakt om iedere vierkante centimeter van de salon te bedekken. Maar modegrillen zorgden ervoor dat de meeste van deze kunstwerken eindigden in de open haard. Het Rijksmuseum Twenthe is dan ook zielsgelukkig dat het een zeldzaam ensemble van vijf bij elkaar horende interieurstukken kon aankopen.
Delen per e-mail
Jurriaan Andriessen (1742-1819) stond bekend als behangschilder. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar in zijn tijd was hij een zeer gerespecteerd en volwaardig kunstenaar. Zijn specialiteit: op maat gemaakte ensembles van schilderijen die tezamen een hele kamer vulden. Daar waren dus enorme doeken bij.
Prinses Beatrix
De schilderijen die het Rijksmuseum Twenthe nu heeft aangeschaft zijn manshoog: vier zijn 1 meter 98 hoog en 1 meter 22 breed, eentje is iets kleiner. Prinses Beatrix had zes behangsel-schilderijen van Andriessen op Drakensteyn hangen, die inmiddels te zien zijn in Museum Van Loon in Amsterdam. In museum Het Grachtenhuis in de hoofdstad is ook nog een ensemble te zien.
En nu heeft dus ook het Rijksmuseum Twenthe zo'n zeldzame kunstschat in huis. De vijf arcadische landschappen die Andriessen rond 1780 schilderde vormden samen een soort panorama in een ronde salon. Waar dat was, en welke weg de stukken daarna hebben afgelegd, moet nog worden uitgezocht. Zeker is wel dat ze op een bepaald moment in een Engels landhuis hebben gehangen, van waaruit ze belandden bij een gefortuneerde inwoner van Londen. En daar herhaalde de geschiedenis zich: toen die wel eens wat anders wilde met zijn interieur, besloot hij de schilderijen te verkopen.
Via via
Het Rijksmuseum prijst zich gelukkig dat dat nieuws via via bij hun terecht kwam. "Als je dit op een veiling moet kopen gaat het waarschijnlijk je neus voorbij", weet Jongenelen. "Maar de eigenaar vond het blijkbaar mooi dat de stukken in een nationale collectie terecht zouden komen, dus we wisten de onderhandelingen stil te houden. En ze passen echt zo mooi in ons museum."
"Wij hebben al een prachtige collectie achttiende-eeuwse kunst en ook al een paar behangsel-schilderijen. Daarom ook waren diverse fondsen bereid om ons te steunen bij de aankoop: de Vereniging Rembrandt heeft een belangrijke bijdrage geleverd, maar ook het Roelvink Fonds, het Fransen Fonds en het G.J. van Heekfonds." Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid was wil het Rijksmuseum niet bekend maken, "maar het was een aanzienlijk bedrag".
Ingrijpend
Het is wel een ingrijpende aankoop: om de schilderijen te kunnen exposeren is een complete zaal nodig. Maar dat blijkt een prachtige kans om ook een ander deel van de collectie eens volop in de schijnwerpers te zetten. "We gaan het werk van Andriessen in één zaal combineren met de prachtige zilvercollectie van de Martens Mulder Stichting. Dat past heel mooi bij elkaar."
De zaal met de interieurstukken en het zilverwerk is vanaf 24 september voor publiek toegankelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Lentezon lokt Enschede naar buiten: geen terrassen en planten, wel bloemen en ijsjes
ENSCHEDE - Van schaatsweer naar terrasweer. Het was dit weekend wel even schakelen. IJssalons gingen plots eerder open. Horecaondernemers baalden. En bij Intratuin mochten ze geen plant verkopen. -
PREMIUM
Evenementenhal op Go Planet in Enschede wordt groot indoor-padelcentrum
ENSCHEDE - De evenementenhal op het Go Planet Parc wordt omgebouwd tot een groot indoor-padelcentrum. De liefhebbers van padel - een kruising tussen tennis en squash - kunnen er naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal terecht. -
PREMIUM
Algoritme van UT-student Haico had 13 keer goed wie de Mol is, maar nu niet: ‘Shit!’
ASTEN/ENSCHEDE - Dertien seizoenen voorspelde het ‘Moldel’ van UT-student Haico Dorenbos (24) correct wie de saboteur was in tv-programma Wie is de Mol? Maar toen zaterdag Splinter - op basis van Haico’s algoritme de hoofdverdachte - eruit vloog, baalde de student flink. Al weet hij al waar het misging. „Mijn model begreep één opdracht niet goed.” -
Bekende namen bij jaarlijkse cartoonwedstrijd: Inktspotbattle bij Concordia
ENSCHEDE - Via livestream dit jaar, maar daarom niet minder leuk: de Inktspotbattle. De jaarlijkse live cartoonwedstrijd, normaal gesproken onderdeel van de expositie Inktspot, is op 6 maart. Bekende cartoonisten zijn live te volgen terwijl ze hun tekeningen maken. -
PREMIUMVIDEO
Studenten Huize ’t Pott in Enschede hebben goede band met de buren, op een enkel incidentje na
ENSCHEDE- Huize ’t Pott kent in de studentenwereld van Enschede beruchte status. Het Pott-gala lokt jaarlijks rond half december talloze studenten naar de witte villa aan de Oldenzaalsestraat 315. Huisvoorzitter Daan Reugebrink: „Vanwege welbekende redenen kon deze traditie geen editie krijgen in 2020.”
-
Video
Ja! De kappers kunnen weer aan de slag, bij Kapstars in Enschede stromen de afspraken al binnen
ENSCHEDE - Voor veel mensen is het een opluchting, Mark Rutte heeft zojuist de seinen op groen gezet: we mogen weer naar de kapper. Ook voor Nour Ilik-Sarkis, eigenaresse van Kapstars, kan het werk weer beginnen. De telefoon staat roodgloeiend, wij namen een kijkje. -
PREMIUM
Koikarpers in woonkamer en slangen in slaapkamer, mag dat?
ENSCHEDE - Van een vogelspin of een uit de kluit gewassen wurgslang in een huurwoning kijken medewerkers van Enschedese corporaties al nauwelijks meer op. Anders wordt het als in een piepklein tuintje van een rijtjeshuis een pony is gestald. Of midden in de woonkamer een vijver vol koikarpers, waarover deze week een rechtszaak diende. Wat mag wel en niet als huurder? -
Anita uit Enschede ziet het elke dag, geluk zit in kleine dingen: ‘Aandacht maakt de wereld mooier’
ENSCHEDE - Anita Sluyter (57) is beroepsmantelzorger. „Voor sommige mensen is het gewoon teveel om elke dag even bij pap of mam om de hoek te kijken.”
In samenwerking met indebuurt Enschede