Volledig scherm
PREMIUM
Veiligheid in huis, het voorkomen van brand en hoe ontsnap ik uit een huis waar rook het zicht belemmert: kinderen leren het allemaal op de Risk Factory op Vliegveld Twente © Cees Elzenga/hetoog.nl

Risk Factory in Enschede: 18.000 kinderen leerden al over veiligheid

ReportageENSCHEDE - Bijna alle Twentse kinderen komen er tijdens hun basisschooltijd: de Risk Factory, op Vliegveld Twente. In vijf jaar tijd leerden daar al ruim 18.000 kinderen over alle aspecten van veiligheid.

Wat doe je als je 's nachts in bed ligt en er breekt brand uit? Is het wel zo verstandig om je telefoon aan de oplader onder je kussen te leggen? En hoe ga je om met groepsdruk op school? In de Risk Factory leren kinderen van alles over veiligheid. Vijf jaar geleden werd het educatiecentrum op Vliegveld Twente geopend en inmiddels komt 80 procent van alle groep 8-leerlingen uit Twente er op bezoek.

Uit Groot-Brittannië

Quote

Ik kan na vijf jaar wel zeggen dat we het succes in Schotland geëvenaard hebben

Coördinator Stefan Muës

De Risk Factory is een concept dat in Groot-Brittannië al jaren succesvol is. In 2013 kwam in Twente het idee om ook zo'n soort centrum op te zetten. "De brandweer wilde in 2013 preventie anders invullen en dit ook regionaliseren", vertelt coördinator Stefan Muës, die vanuit de brandweer bij de Risk Factory is betrokken.

"In de landen om ons heen zijn er verschillende voorbeelden. Met collega's van de brandweer, politie en het veiligheidsbureau zijn wij in Schotland wezen kijken. Daar is elke basisschool wettelijk verplicht om met de leerlingen naar de Risk Factory te gaan. Dat is in Nederland niet zo, maar ik kan na vijf jaar wel zeggen dat we het succes geëvenaard hebben."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.