Volledig scherm

Roessingh is de regelzieke zorg zat

ENSCHEDE - Revalidatiecentrum Roessingh is alle regeltjes en protocollen in de zorg spuugzat en wil een ‘regelarme’ zorginstelling worden.

Wanneer het revalidatiecentrum de erkenning ‘regelarm’ krijgt, dan scheelt dat de regionale instelling niet alleen een boel overbodige administratieve rompslomp, maar ook veel geld. „Van elke euro waarover ik beschik, blijft er nu maar 34 cent over voor directe patiëntenzorg”, zegt Roessingh-directeur Pieter Windt. In de regio Twente doen verder het ‘regelarme’ Buurtzorg (thuiszorg) en de J.P. van den Bentstichting (gehandicaptenzorg) mee aan de experimenteerregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Roessingh valt onder dezelfde wet- en regelgeving als de ziekenhuizen in Nederland. „Dat brengt een enorme bureaucratie met zich mee. Deels is dat overdreven, omdat onze veiligheidsrisico’s veel lager zijn dan in ziekenhuizen. Ook in andere opzichten verschillen we. Hier is bijvoorbeeld iedereen in loondienst, in ziekenhuizen werken ook specialisten in zelfstandige maatschappen’’, aldus Windt.
De regelarme status komt, als het aan Windt ligt, de gehele revalidatiesector toe. Onderzoek wijst uit dat deze sector het grootste overheadapparaat heeft binnen de gezondheidszorg en daardoor erg duur is.
„Nogmaals: dat komt omdat wij onder ziekenhuisregels vallen, maar we zijn veel kleiner. Verhoudingsgewijs zijn je ondersteunende diensten dan ook groter.”

Lees meer in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag: ‘Gezondheidszorg is de weg kwijt’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.