Volledig scherm
TT-2020-000472-Glanerbrug Grootste boekenbeurs van Twente editie:Enschede Foto Reinier van Willigen RVW20200125 © Reinier van Willigen

Rondstruinen tussen 60.000 boeken tijdens Boekenbeurs Glanerbrug

GLANERBRUG - Na de start in 1990 groeide de boekenbeurs in Glanerbrug al snel uit tot de grootste van de regio. Dit weekend was de 28e editie. Drie bezoekers, drie verschillende boeken en drie verschillende verhalen.

Erik en het kleine insectenboek

Hans Klein Velderman (68) uit Deventer geniet in het geïmproviseerde cafeetje van een broodje knakworst en een kop koffie. Voor hem op tafel ligt een stapeltje van drie boeken. Bovenop ligt ‘Erik en het kleine insectenboek’ van Godfried Bomans. „Jeugdherinneringen, hè”, bekent de gepensioneerde onderwijzer. „Ik denk dat ik het boek voor het eerst zo’n 56 jaar geleden heb gelezen. In die tijd zat ik op de ulo. Het was een van de vijf boeken Nederlands die op mijn examenlijst stond.” De aankondiging dat er meer dan 60 duizend boeken op de beurs te vinden zijn maakte hem nieuwsgierig. 

Laatste schooldag

Dorien Verhoeven (58) uit Den Dolder bij Utrecht is dit weekeinde in Enschede op bezoek bij haar vriendin Anke Kofflard (68). Beiden zijn gek op lezen. Anke is al jaren een trouwe bezoeker van de beurs. „Ik zou vanmorgen eigenlijk terug naar huis, maar toen ik hoorde van de beurs besloot ik wel wat later te gaan. En met een zware tas vol boeken”, glimlacht ze. „Ik verzamel alle boeken van Jan Siebelink. Op de beurs scoorde ik met ‘Laatste schooldag’ een boek dat ik nog niet van hem had. Verder vond ik boeken van onder andere Philippe Claudel en Margaret Atwood.” Vriendin Anke heeft een vast ritueel voordat ze naar de beurs in Glanerbrug gaat. „Ik ruim altijd eerst thuis mijn eigen boekenkast op. Dan heb ik weer inzicht in de collectie die ik thuis heb. Op de beurs kan ik dan lekker rondstruinen. Ik neem daarvoor wel altijd rustig de tijd.”

Schrijver Haruki Murakami

Lars Zondervan is voor het eerst op de beurs. Samen met zijn vrouw Marjolein, zwager Wouter en vier kinderen. De vriendin van Wouter komt uit Glanerbrug. Zij maakte hem attent op de boekenbeurs. „We zijn eerst met z’n alleen naar het lokaal met de kinderboeken gegaan. Onze kinderen zijn 1, 4, 5 en 6 jaar. We vinden het belangrijk dat de oudere kinderen hun eigen boeken uitzoeken. Je merkt wel dat de spanningsboog van kinderen in die leeftijd kort is en dat ze vooral op de plaatjes letten”, zegt Lars. „Daarna zijn we zelf aan de beurt. Terwijl een van ons op de kinderen past kunnen wij de beurs rond. Ik ben vooral op zoek naar boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Van hem heb ik nog geen boek gevonden, maar we hebben intussen wel een buggy vol met andere boeken bij de uitgang staan.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.