Volledig scherm
Appartementencomplex De Eekenhof van binnen. Foto: Frans Nikkels

Roombeek in ander daglicht

ENSCHEDE - In het kader van de Dag van de Architectuur, kregen geïnteresseerden zaterdag een kijkje in de wijk Roombeek, die op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp werd verwoest.

Grootste trekker voor de nieuwsgierigen was ongetwijfeld het appartementencomplex De Eekenhof, ontworpen door het architectenbureau Claus en Kaan uit Amsterdam en in 2007 gerealiseerd door woningcorporatie Domijn. 'Het schip', zoals het immense bouwwerk bekendstaat, is vernoemd naar de eik (Twents: Eek) die de vuurwerkramp overleefde en nu nog altijd naast het complex staat.

Speciaal voor de Dag van de Architectuur gaven de bewoners het Huis van Verhalen toestemming om ook binnen een kijkje te nemen. "De bewoners zijn gesteld op hun privacy", weten de gidsen. "Houdt u de trapleuning goed vast als u naar boven kijkt, want het kan zomaar beginnen te duizelen." Het gebouw, dat opzien baart omdat het bij elke verdieping smaller wordt, is van binnen minstens even bewonderingswaardig. Op de begane grond is een zorgcluster, met onder meer een tandartsenpraktijk. De bovenliggende verdiepingen tellen in totaal 52 appartementen. Van Aart: "De eerste verdieping heeft elf appartementen, de bovenste etage nog maar twee. En geen appartement in dit gebouw is hetzelfde."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.