Ruim miljoen voor Twentse bedrijven die werken aan snelle test voor opsporen coronavirus
ZWOLLE/ENSCHEDE - Een consortium van Twentse bedrijven kan rekenen op een fiks bedrag van de Europese Unie en de provincie Overijssel voor het ontwikkelen van een sneltest voor het opsporen van virussen als corona.
D’Andrea en Evers Desgin uit Enter, Holland Innovative en Micronit Microtechnologies uit Enschede, Elect High-Tech Electronics uit Weerselo en NYtor uit Nijmegen ontvangen een subsidiebedrag van ruim 1,1 miljoen euro van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel. De totale kosten bedragen bijna 2,8 miljoen euro.
De bedrijven ontwikkelen in het zogenaamde VIRAPOC-project een ‘lab-on-a-chip detectieplatform’. Met moderne technologieën als nanotechnologie, life sciences, semiconductor en fotonica kan een virus snel worden herkend. De methode kan worden gebruikt bij grote virusuitbraken zoals de huidige corona-pandemie.
Thuisquarantaine voorkomen
Een snelle opsporing van een virus is van groot belang om een verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk mensen te kunnen opsporen die het virus bij zich dragen, maar geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen. Een snelle test kan daarnaast onnodige en lange isolatie of thuisquarantaine voorkomen.
Hiermee wordt de impact van lokale virusuitbraken voor zowel de economie als het individu verminderd. „Via het project wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestrijden van de gevolgen van grote virusuitbraken, en het beperken van de maatschappelijke en economische effecten", aldus gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel.
Direct hergebruik afvalwater
Een ander Overijssels project wordt eveneens financieel gesteund met 1,1 miljoen euro. Het gaat om het project NANOX dat op termijn wellicht een oplossing kan zijn voor het drinkwater-vraagstuk in Overijssel. Het richt zich op direct hergebruik van (gezuiverd) afvalwater als drinkwater, of gelijkwaardige toepassing, waardoor geen of veel minder grondwater gebruikt hoeft te worden.
De vernieuwing van dit project zit in de combinatie van de ‘Holle vezel nanofiltratie’ en ‘Avanced UV’ technologie. De combinatie van deze, door de partners zelf ontwikkelde, technieken leidt tot een sterk verbeterd en duurzaam water-behandelproces van het afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties, of vervuild oppervlaktewater.
De bedrijven die hieraan werken zijn: NX Filtration (Enschede), Jotem Waterbehandeling (Vriezenveen), Van Remmen UV (Wijhe), Demcon (Optiqua) (Enschede) en Saxion (Enschede).
Behalve de Overijsselse projecten zijn er ook twee Gelderse projecten gehonoreerd op gebied van innovatieve aardappelteelt en elektrische grondboormachines.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berkellandse fractievoorzitter Andra Weg opgepakt bij klimaatblokkade van A12: ‘Ik zou het zo weer doen!’
BORCULO - Ze werd door een politieagent omhoog getrokken, samen met andere klimaatactivisten naar een bus gebracht en zat daarna uren vast in een sporthal. Fractievoorzitter Andra Weg van GroenLinks in Berkelland blokkeerde zaterdag de A12 en werd opgepakt. „Ik zou het zo weer doen!” -
De Ballen Verstand
‘FC Twente kan in de zomer meer verdienen aan Zerrouki dan nu en Heracles handelt verstandig’
De stofwolken zijn opgetrokken en wat is er te zien op het land dat achter is gebleven? In een extra podcast De Ballen Verstand nemen Frank Bussink en Leon ten Voorde de laatste stand van zaken door nu de transfermarkt is gesloten. -
PREMIUM
Recordbod Feyenoord laat FC Twente koud: ‘Het ging ons niet meer om geld’
ENSCHEDE - FC Twente heeft geen moment overwogen om Ramiz Zerrouki vlak voor het sluiten van de transfermarkt alsnog naar Feyenoord te laten gaan. De Rotterdamse club kwam de afgelopen dagen met een nieuw verhoogd bod op de middenvelder, maar de Enschedese club zag een lastminutetransfer om meerdere redenen niet zitten. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
Activisten Extinction Rebellion staan wederom voor de rechter: ‘Intimidatie’, vinden ze
ALMELO/ENSCHEDE - Wendy uit Enschede is tegenwoordig wat voorzichtiger met wat ze op sociale media zet. Ico uit Almelo filosofeert over hoe het zou zijn, wanneer hij door de politie van huis wordt opgehaald. Toch hebben beiden nooit iets gedaan waarvoor ze zijn gestraft. Ze zijn slachtoffer van het chilling-effect. -
PREMIUM
Ondergrondse afvalcontainers verdwijnen uit de binnenstad, wat vinden de ondernemers daarvan?
ENSCHEDE - Enschede binnenstad neemt vanaf 1 februari afscheid van de ondergrondse containers in en rondom de Oude Markt. In plaats daarvan gaan medewerkers van InzamelHelden op elektrische bakfietsen het afval ophalen bij ondernemers. De gemeente hoopt daardoor op minder vrachtverkeer en afvaldumpingen in de stad, maar wat vinden de ondernemers van het alternatief?
In samenwerking met indebuurt Enschede