Volledig scherm
Attie is fel en wil de eikenprocessierups uitroeien © Reinier van Willigen

Rupsenkiller Attie (69) krijgt weinig mee van internetroem: ‘Nooit van Dumpert gehoord’

ENSCHEDE - Ruim een miljoen Nederlanders zagen al hoe Attie Saas (69) eikenprocessierupsen - rotbeesten in Attie-taal -  aanpakte met de verfbrander. De Enschedese krijgt zelf weinig mee van die commotie: “Ik heb nog nooit van Dumpert gehoord.”

De video - die woensdag verscheen op deze site - gaat massaal het internet over. De Enschedese Attie laat daarin zien hoe ze korte metten maakt met de eikenprocessierups. Ze doet dat op geheel eigen wijze met een verlengsnoer, verfbrander en veel passie:  “Ik zal ze aanpakken, die klootzakken”, roept ze ondertussen.

Opgespiced

De 69-jarige noemt zichzelf een digibeet en krijgt de internetroem amper mee. “Ik weet er weinig van. Mijn zoon belde net dat de video op Dumpert door 800.000 mensen bekeken is. Klopt dat? Ik heb zelf dat computergebeuren niet, had nog nooit van dat Dum-pert gehoord. Maar het klinkt als een aardig bereik.”

Volgens Attie schuilt de kracht 'm in de manier hoe ze haar boodschap vertelt: uitgesproken. “Ik heb zelf vroeger logopedie gegeven op basisscholen in Rijssen en Almelo en weet daardoor: als je het een beetje sappig verpakt, komt de boodschap beter aan. Ik heb het een beetje opgespiced”, geeft ze toe. 

Uitroeien 

Hoewel Attie de jeukrupsen als een bezetene aanpakte zonder bescherming voor hoofd- en handen, heeft ze nog geen last. “Helemaal niet. Mensen dachten: die zal er wel walgelijk aan toe zijn, maar dat valt reusachtig mee. En is voor mij het bewijs dat het werkt. Ik heb nergens jeuk en bijna geen bulten. Die verfbrander wordt 600 graden, bij die temperatuur hebben de rupsen helemaal geen tijd om haartjes af te geven. Ze zijn veel te druk met zichzelf te beschermen.”

De Enschedese zegt haar 'goede werk’ voort te zetten. “De gemeente zou veel meer moeten doen aan de aanpak van die rupsen. Er zou een grondploeg moeten komen. Zolang die er niet is, doe ik het op mijn manier. Want uitroeien is de enige optie. Anders is de populatie volgend jaar verdriedubbeld, daar moeten we toch niet aan denken?”

Bekijk hier de video met Attie: 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.