Volledig scherm
© screenshot

Russische rappers met bivakmutsen roepen op: 'Kom naar Enschede!'

ENSCHEDE - Op het links-activistische muziekfestival DettenRockt in Duitsland is afgelopen weekeinde een opvallende oproep gedaan: kom zondag 17 september naar Enschede om tegen Pegida te demonstreren. Dat is in een Youtube-video te zien.

De oproep werd getoond tijdens een optreden van de Moscow Death Brigade, een Russische rapformatie waarvan de leden optreden met bivakmutsen op hun hoofd. Tijdens het concert werd een spandoek omhoog gehouden met de tekst 'All together now - Fight racism! 17-09 Enschede' Het spandoek lijkt afkomstig van de linkse actiegroep NoHoGeSa, wiens naam op het doek staat.

Boodschap overduidelijk

In de video die op Youtube is gezet is een tweede - niet mis te verstane - boodschap te zien: 'Stop de internationale nazi-demonstratie met alle mogelijke middelen'.

Zowel het rechtse Pegida, dat samen met internationale bondgenoten in Enschede komt demonstreren, als linkse tegendemonstranten uit verschillende landen hebben de afgelopen weken hun komst naar Enschede aangekondigd. Daarbij wordt steevast gezegd dat een geweldloos protest het uitgangspunt is. 

Risico's

De gemeente Enschede, de politie en het Openbaar Ministerie zijn doorlopend met elkaar in overleg om eventuele veiligheidsrisico's worden met elkaar te bespreken.

Omdat demonstreren een grondrecht is, is het laten doorgaan van de demonstraties het uitgangspunt. Pas als er onbeheersbare situaties worden verwacht kan burgemeester Onno van Veldhuizen beslissen de demonstraties te verbieden.

Bekijk hieronder de oproep:

  1. Stationszanger Hans haalt optreden in Enschede mogelijk in
    Video

    Stations­zan­ger Hans haalt optreden in Enschede mogelijk in

    Stationszanger Hans Jansen trok dinsdag door het land om op alle stationspiano's te spelen. Het gemaakte schema voor zijn recordpoging verliep uitstekend, tot na het optreden in Arnhem een trein met pech roet in het eten gooide. De Zwollenaar besloot last-minute het optreden in Enschede af te blazen en pakte de trein naar Zwolle om de drie resterende optredens nog te kunnen verzorgen. De Stentor sprak daags na de recordpoging met de Zwollenaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.