Volledig scherm
Ryan keept voortaan met een helm op © Frans Nikkels

Ryan (8) uit Enschede is supertrots: hij keept voortaan met helm (video)

ENSCHEDE - Hij zal zaterdag heel wat bekijks hebben. Doelman Ryan Lanjouw (8) van Achilles Enschede speelt voor de eerste keer een wedstrijd met zijn keepershelm op. Wel zo veilig.

Dat wordt handtekeningen uitdelen, na afloop van de uitwedstrijd tegen Avanti Wilskracht in Glanerbrug. Ryan Lanjouw is waarschijnlijk de eerste keeper in het Twentse jeugdvoetbal die zaterdag een helm draagt. "Handtekeningen? Die heb ik niet eens", reageert Ryan verbaasd, "hoe doe je dat?"

"Gewoon je naam opschrijven zegt vader en trainer Raymond (39) lachend. Opa Jan, met 64 nog altijd actief als scheidsrechter, straalt: "Die helm staat je hartstikke mooi joh!"

In navolging van Cech
Ryan is niet de eerste jonge voetbalkeeper in Nederland die voortaan voor zijn eigen veiligheid met een speciale helm op speelt. Bij Unitas Gorinchem schaften ze twee jaar geleden al twaalf stuks aan voor de jongste doelwachters. Omdat een knal met je hoofd tegen een doelpaal, knie of voet lang kan nadreunen.

Profkeeper Petr Cech was de eerste die er een droeg. Uit pure noodzaak, na een flinke schedelbreuk. Tien jaar later koop je voor zo'n negen tientjes een exemplaar dat juist zo'n klap moet voorkomen. De Dordtse club Oranje Wit laat vanaf 21 februari meer dan 20 jonge keepers het hoofddeksel dragen.

''Ik voel bijna niets", zegt Ryan schouderophalend over zijn hoofdbescherming. Kriebelig? "Nee, helemaal niet. Warm? Ook niet." Supertrots is hij op zijn Full90, een verderlicht exemplaar zonder lastige kinbandjes of een harde schaal zoals ski- en wielerhelmen die hebben. Een klittensluiting op het achterhoofd en twee uitsparingen om de oren houden de hardschuimen muts vast op zijn plek.

Ryan vindt zijn plekje op het veld helemaal geweldig. Drie jaar geleden begonnen als veldspelertje, moest hij een keer de keeper vervangen. Dat ging zo goed, dat Ryan afgelopen seizoen als vaste keeper met zijn team promoveerde naar de tweede klasse van de F-jes. Op het toernooi van Sparta pakten ze de hoofdprijs.

Gewoon cool
Zijn grootvader volgt de verrichtingen van zoon en kleinzoon als het even kan elke wedstrijd. "Ryan heeft talent. Een echte penaltykiller." Vader Raymond: "Juist omdat hij een echte lijnkeeper is, vind ik het een heel prettig idee dat hij voortaan een helm op heeft. Mocht hij nog met zijn hoofd de paal raken..."

Ryan vindt de helm gewoon cool, al kan hij zich nog wel herinneren hoe het voelde toen een voetbalschoen zijn hoofd raakte. Raymond: "Je schrikt wel even. Gelukkig hield Ryan er niks aan over." Opa Jan: "Alle keepers zouden zo'n helmpie moeten dragen, dat zou ik als scheids wel prettig vinden."

TV Enschede ging langs bij Achilles Enschede, de voetbalclub van Ryan. Bekijk de reportage hierboven.

http://www.tvenschedefm.nl/

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.