Gerard Sanderink stortte na twee herinneringen de geleende tien miljoen terug.
Volledig scherm
Gerard Sanderink stortte na twee herinneringen de geleende tien miljoen terug. © ANP

Sanderink stort na sommatie 10 miljoen terug naar provincie

updateENSCHEDE - De provincie Overijssel en de gemeente Enschede zijn klaar met topondernemer Gerard Sanderink. Hij werd gesommeerd de tien miljoen euro terug te betalen, die provincie hem had geleend voor de bouw voor een techniekcentrum. Sanderink heeft het geld inmiddels teruggestort.

Vijf jaar lang leefden de provincie en gemeente Enschede in de veronderstelling, dat Sanderink een nieuw pand zou laten bouwen op het Kennispark in Enschede. Er was een locatie, pal naast het NS-station, en architectenbureau IAA had al een ontwerp gemaakt. Er zouden op termijn 300 mensen gaan werken, die nieuwe technologieën zouden gaan ontwikkelen voor Sanderinks eigen bedrijven en voor derden. 

Eind van het liedje is dat de kavelverkoop niet doorgaat en het Sanderink Technology Centrum er niet komt. De provincie leende de Stichting Sanderink Technology Center in 2014 tien miljoen euro voor realisering van de plannen. Sanderink heeft dat geld gebruikt als werkkapitaal voor zijn eigen bedrijven, zo gaf hij onlangs tegenover deze krant toe. Dat was in strijd met de afspraken zoals die met de provincie waren gemaakt.

Gratis geld

Het was ‘gratis geld’, want hij hoefde pas vanaf komend najaar met terugbetalen te beginnen. Sanderink zou 2,75 procent rente betalen en de tien miljoen in vijf jaar aflossen. Omdat hij zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden, wilde de provincie het hele bedrag in één keer terugontvangen. Na twee verstuurde herinneringen stond het donderdag weer op de rekening in Zwolle.

Tegen de afspraken

Sanderink was er vorig jaar al door de provincie op gewezen, dat hij de lening niet als werkkapitaal voor andere activiteiten in Sanderink Investments – waaronder ook zijn bouwconcern Strukton valt - mocht gebruiken. Sanderink stortte de tien miljoen die hij aan Sanderink Investments had doorgeleend eind van 2018 weer op de bankrekening van de Stichting Sandering Technology Center. Maar volgens een brief van Gedeputeerde Staten had hij het geld begin dit jaar opnieuw doorgeleend aan Sanderink Investments.

Korting op grondprijs

Volgens een brief van het Enschedese college aan de raad wilde Sanderink een verlaagde grondprijs, maar was er geen enkele (rechtsgeldige) basis om korting te verlenen, omdat er dan sprake zou zijn van staatssteun. “Vervolgens heeft Sanderink de gemeente laten weten de besprekingen te beëindigen.” Wethouder Eelco Eerenberg houdt de deur op een kier: “Dit is gewoon flink balen. Maar we staan wel open voor een nieuw gesprek, waarbij we het verleden achter ons laten.”

Bizar verhaal

Sanderink spreekt desgevraagd van ‘een bizar verhaal’, omdat de gemeente Enschede volgens hem tot drie keer toe de kavelprijs veranderde. “Eerst kon ik de kavel voor 1,3 miljoen euro kopen, later kon ik hem gratis krijgen als ik het gebouw ook een maatschappelijke functie zou geven en daarna kon ik de helft van de kavel voor 1,3 miljoen kopen. Ik heb toen gezegd dat ik wel meer wilde betalen voor de hele kavel, maar dan zonder maatschappelijke functie. Toen kwam het antwoord dat de kavel niet meer te koop is. Ik vind dat mij hier niets te verwijten valt.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.