Volledig scherm
Een lid van Satudarah bij de start van een rit © anp

Satudarah looft 10 mille uit voor gouden tip over handgranaat in woning Enschede

ENSCHEDE - Motorclub Satudarah looft 10.000 euro uit voor de ‘gouden tip’, zegt Laurence Sapulette. Vorige week werd bij hem, volgens de politie, een handgranaat door de ruit van de voordeur gegooid. Bij de explosie raakte niemand gewond. De politie zoekt voor dit misdrijf twee mannen.

Sapulette (bij chapter East van de motorclub belast met discipline en veiligheid) claimt dat het ‘alleen om stevig vuurwerk’ ging. De Enschedeër doet geen aangifte van het misdrijf. Hij zegt niets meer van de politie gehoord te hebben en gelooft niet dat er oprecht naar de daders wordt gezocht. „Ze zijn alleen met ons bezig om ons verdacht te maken. Daarom praten ze over een granaat.”

Camera's
Er hangen camera’s bij zijn huis. Op basis van de beelden denkt hij dat de daders in een zwarte Volkswagen reden. Volgens hem deed de politie daar weinig mee. „Maar als het om een Satudarahlid in een zwarte Volkswagen ging, dan was het halve politiekorps in de benen gekomen.” De politie heeft om de beelden gevraagd, maar volgens Sapulette werd er ‘op dat moment niets opgenomen’.

Tiplijn
Het Enschedese kopstuk van de motorclub heeft een tiplijn geopend (06-19938235). Hij wil niet zeggen of de informatie wordt gedeeld met de politie. „Daar ga ik niet op vooruitlopen.” Sapulette bezweert dat hij niet voor eigen rechter gaat spelen. Dat geldt, zegt hij, ook voor zijn ‘Satudarah-broeders’. „We zijn niet van gisteren.” Hij zegt op dit moment ‘100 procent’ uit te sluiten dat het gaat om een intimiderende actie van een rivaliserende motorclub of om een persoonlijke ‘afrekening’. „Ik heb met niemand ruzie.”

Komt vaker voor
Politiewoordvoerder Paul Koetsier: „Het komt vaker voor dat mensen zelf een beloning uitloven om een misdrijf op te kunnen lossen. Dat mag. Als de informatie maar met ons wordt gedeeld. Wij zijn de opsporende instantie in Nederland. Zelf zaken gaan oplossen lijkt me niet de juiste gang van zaken.” De politie houdt het nog steeds op een granaat. „Dit is een zeer ernstig feit. Daar hebben we geen aangifte voor nodig.” Over het onderzoek doet hij geen mededeling.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.