Volledig scherm
De minister, alle winnaars en gasten die bij de uitreiking van de Comeniusbeurs aanwezig waren © Saxion

Saxion krijgt 250.000 euro om onderzoek te doen naar studieuitval

ENSCHEDE - Hogeschool Saxion, met een vestiging in Enschede, gaat zich buigen over studenten die voortijdig met hun studie stoppen.

Saxion krijgt 250.000 euro om onderzoek te doen naar het voorkomen van studieuitval. Daarbij richt de hogeschool zich op bewezen instrumenten uit het honours-programma. Misschien dat elementen uit het programma voor hoogvliegers juist inzetbaar is om risicostudenten binnenboord te houden, is het idee.

Het is voor het eerst dat de Comenius Leadership Fellow beurzen van 250.000 euro toegekend worden. Saxion is één van de drie hbo's die de beurs uitgereikt krijgen. Er waren 23 voorstellen ingediend. De Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, reikt op 16 mei in totaal zes beurzen uit.

Risico op uitval

Met het project, dat dankzij de beurs uitgevoerd kan worden, wil Saxion zich richten op de groep studenten met risico op uitval. Saxion wil de succesvolle methodiek die ze ontwikkeld heeft voor Top Talentstudenten uit het 'honoursprogramma', ook toepassen bij deze risico-groep. De kern is dat studenten worden aangesproken op de eigen talenten en betrokkenheid bij thema's.

Vertrouwen

Marike Lammers en haar team doen het onderzoek: Het doel is motivatie en vertrouwen in eigen kunnen bij studenten te vergroten. De hoop is dan uitval te verminderen. ,,Studenten werken in een kleine en diverse groep aan hun persoonlijke ontwikkeling, waarbij gebruik gemaakt wordt van een ervaringsgerichte manier van werken en leren, waarmee we al veel succes hebben bij ons Top Talent studenten.''

“Ik vind het heel bijzonder en ben daarom heel blij dat, na jaren van voorbereiding, ons project van onderwijsvernieuwing zo gewaardeerd wordt en dat we daarom deze prestigieuze beurs gewonnen hebben. We kunnen nu ook met de uitvoering aan de slag. Dat kan ook veel opleveren voor andere onderwijsinstellingen!”. Met de grote beurs kan Saxion over een veel langere periode onderzoek doen en studiesucces vergroten.

Visie

Het Comeniusprogramma stelt onderwijsvernieuwers in staat om, in geest van de naamgever van het programma, hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. Door excellent en bevlogen docentschap zichtbaar te waarderen, wil de overheid nadrukkelijk ook een bijdrage leveren aan meer gevarieerde carrières van docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.