Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Saxion wil voor zomer betonvloer verstevigen

ENSCHEDE - Hogeschool Saxion hoopt na de zomervakantie het gebouwdeel Hofstede Crull, dat is gesloten wegens een mogelijk gevaarlijke betonvloer, weer in gebruik te nemen. Te verwachten is dat de school de bouwcombinatie Haafkes/Plegt-Vos aansprakelijk stelt voor de schade.

Het gebouwdeel Hofstede Crull, waarin normaliter de studenten van de Pabo Edith Stein lessen volgen, is sinds 26 oktober gesloten. Het gaat om één van de vier gebouwen op de hoek van de Tromplaan. “Zeker is dat er een bouwkundige aanpassing moet worden getroffen, omdat volgens de door het ministerie afgegeven richtlijnen de maximaal toelaatbare kracht wordt overschreden die op de vloer wordt uitgeoefend”, zegt Hans Wichers Schreur, directeur van het Bureau Vastgoed van Saxion.

Te verwachten is dat de bouwcombinatie Haafkes/Plegt-Vos opdraait voor de kosten. Wichers Schreur: “We werken met publiek geld, kunnen hier zelf niets aan doen en het gebouw is nog maar twee jaar oud. Kortom, dat er een aansprakelijkheidstelling volgt, lijkt me logisch. Maar voor dat dit gebeurt, moeten we nog eerst wat zaken uitzoeken.” Vorige maand stelde de Hogeschool Windesheim in Zwolle de Enschedese bouwer Trebbe al aansprakelijk in verband met een instabiele betonvloer in één van haar gebouwen.

Over de oplossing is Saxion in overleg met de aannemer en met bureau ABT uit Velp, dat de constructie berekende. “Er liggen nog twee oplossingen op tafel”, zegt Wicher Schreur. “Of er wordt een extra wapening van koolstof onder de vloer geplakt, of de vloer wordt gestut met een extra balk, die rust om extra te plaatsen kolommen. We zijn er op dit moment nog niet uit wat het beste is.” Uiteindelijk beslist Saxion wat er gebeurt, zegt Wicher Schreur. “Niet alleen de kosten, maar ook het comfort speelt daarbij een rol. Het gebruiksgemak moet na de te nemen oplossingen wel maximaal zijn.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.