Volledig scherm
Bagagekarretjes en vliegtuigtrappen kunnen door de mini-zendertjes van Undagrid voortdurend worden gevolgd. © ANP

Schiphol investeert in UT-startup Undagrid

ENSCHEDE – Schiphol en de KLM investeren in het Enschedese bedrijf Undagrid. Deze startup, voortgekomen uit de Universiteit Twente, maakt zeer energiezuinige mini-zendertjes waarmee bijvoorbeeld bagagekarretjes en vliegtuigtrappen voortdurend gevolgd kunnen worden via een computer. Dankzij deze GSETrackers wordt onderhoud en gebruik van het Schiphol-materieel goedkoper en efficiënter.

De apparaatjes werken op een batterij die vijf jaar lang meegaat. Schiphol kocht vorig jaar al 1000 van deze ‘trackers’ en wil dat het systeem nu verder ontwikkeld wordt. Ook op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle zijn de apparaatjes al in gebruik.

Mainport Innovation Fund
Hoeveel er precies wordt geïnvesteerd mag Lennart Schroer van Undagrid niet zeggen. Het geld komt uit het Mainport Innovation Fund, waar naast Schiphol en de KLM ook de Rabobank en de TU Delft aan meedoen. Volgens Schroer gaat Undagrid het geld gebruiken voor internationale expansie.

Vestiging op Schiphol
Undagrid is gevestigd op de campus van de Universiteit Twente en heeft ook een vestiging geopend op Schiphol. Maar volgens Schroer is de Twentse vestiging onmisbaar voor het bedrijf: “Onze technology-afdeling heeft hooggekwalificeerde mensen nodig en je kunt makkelijker het bedrijf naar de mensen brengen dan de mensen naar het bedrijf. Natuurlijk zit er ook talent in Delft en Eindhoven, maar in de communicatieve technologie is Enschede echt beter.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.