Scholieren uit Enschede maken 250 nestkastjes tegen de eikenprocessierups

VIDEOENSCHEDE - Leerlingen van het Bonhoeffer College aan de Vlierstraat in Enschede hebben ruim 250 zelfgemaakte nestkastjes opgehangen. De kastjes moeten gebruikt gaan worden door koolmezen. De mezen eten eikenprocessierupsen, waarvan de brandharen overlast kunnen geven bij mensen en dieren. Zo helpen de vogeltjes onbewust bij het terugdringen van de overlast door de eikenprocessierups.

De scholieren zagen en schuren op school de houten plankjes exact op maat. Ze doen dat volgens de voorschriften van de Vogelbescherming. Zo moet de vliegopening een grootte hebben van 32 millimeter. Ook moeten de kastjes vogelvriendelijk blijven, ze worden daarom niet geverfd.

Meesjes

De kastjes zijn opgehangen in Enschede-Zuid, rondom de Sportboulevard. Ook zijn er kastjes naar particulieren gegaan. Het wachten is op de eerste meesjes die er een nestje in bouwen. Volgens Herbert Beld, docent op het Bonhoeffer College, zal dat wel goed komen. “Het is natuurlijk nog wel even afwachten, maar het resultaat zal er zijn!”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Scholieren van het Bonhoeffer College in Enschede hebben 250 nestkastjes gemaakt voor koolmezen, die de overlastgevende eikenprocessierupsen moeten bestrijden. © still uit video

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.