Volledig scherm
Vintage markt in de Performance Factory. © Anja Kruise

Schoudervullingen doen het goed op vintage verkoop in Enschede

ENSCHEDE - De belangstelling voor de Vintage Kilo Verkoop in Enschede was groot, deze zaterdag. Halverwege de middag verwachtte de organisatie dat de teller op 800 bezoekers zou uitkomen, onder wie een groot aantal Duitsers.

Het is de tweede keer dat het organiserende bedrijf The Vintage Rebel uit Rotterdam neerstreek in de Performance Factory. In juni was het al druk, maar deze tweede editie stond de rij vóór opening al tot aan de Hoge Bothofstraat. Volgens Heidi Vergeer van The Vintage Rebel komen vooral studenten af op deze sale: mensen met een smalle beurs en met een eigenzinnige kledingstijl. „Maar ik merk dat het publiek breder wordt. Moeders met dochters, vriendinnengroepjes. Ook de mannen zijn in opkomst.”

Modetrends

Het heeft te maken met het toenemende bewustzijn over het belang van hergebruik van goederen voor het klimaat, meent ze. De werkwijze van de Vintage Kilo Verkoop is simpel. The Vintage Rebel werkt samen met een groot sorteerbedrijf dat wereldwijd actief is en koopt voor de Nederlandse markt vintage kleding in van goede kwaliteit. „Want met het oog op duurzaamheid moet die kwaliteit wel goed zijn, vind ik. Vintage is iets anders dan tweedehands van het vorig jaar van goedkopere kledingketens. Vintage moet kwaliteit uitstralen en de typische kenmerken hebben van de modetrends uit een bepaalde periode.” 

Schoudervulling

Met opgekochte partijen trekt The Vintage Rebel het land in om die te verkopen, waarbij het gewicht de prijs van de kledingstukken bepaalt. De collectie staat online en is seizoensgericht. Waren het in juni nog veelal luchtige blouses en jurkjes, zaterdag zijn het onder andere mantels, colberts, truien en broeken van stevige stoffen. Vooral kleding uit de jaren 80 (mét schoudervulling) en 90 (spijkergoed met gevlekte wassing) vliegt weg.  

Gezien de groeiende toeloop en het enthousiasme van het publiek in Enschede weet Heidi één ding zeker: „We komen hier zonder meer terug!”  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.