Volledig scherm
Voorbeeld van seksuele intimidatie op de werkvloer © Getty Images

Seksuele intimidatie op werkvloer MST

ENSCHEDE - In ziekenhuis MST in Enschede zijn vorig jaar drie meldingen gedaan van seksuele intimidatie op de werkvloer. Bij ZGT in Hengelo en Almelo bleef de teller op nul steken. "Toch kunnen wij niet uitsluiten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt."

Over de aard van de seksuele grensoverschrijdende situaties doet MST geen uitspraken. Woensdag publiceerde vakblad Medisch Contact een grootschalige #MeToo-enquête onder 3000 artsen. Daarin gaf een derde - voornamelijk vrouwen - aan een seksueel grensoverschrijdende situatie te hebben meegemaakt.

'In de borsten geknepen'

Slachtoffers van ongewenst gedrag melden dat de daders vaak hoger in de hiërarchie staan. Als voorbeeld werd genoemd: 'een arm die net te laag op je billen eindigt', 'gezoend worden op de mond', 'in je billen geknepen worden door superieuren' en 'in mijn borsten geknepen door collega'. Het aantal Twentse slachtoffers is niet bekend, respondenten hoefden geen plaatsnaam aan te geven.

3 actuele incidenten

Volledig scherm
Het MST in Enschede

Dat hoge percentage wordt bij de Twentse ziekenhuizen bij lange na niet gehaald. Een verschil ligt in de drempel om aangifte te doen. Slachtoffers bij Twentse ziekenhuizen doen melding bij een officieel meldpunt, de enquête gebeurde anoniem. 

Het MST in Enschede meldt desondanks dat er afgelopen jaar drie meldingen van seksuele intimidatie op de werkvloer binnenkwamen. In 2016 en 2015 waren dat er nog nul. Volgens woordvoerder Lars Wormgoor betreft het actuele incidenten, die ook daadwerkelijk vorig jaar plaatsvonden. "Met hulp van de vertrouwenscommissie is ook actie ondernomen."

De MST-woordvoerder wil vanwege privacy-redenen niet ingaan op de aard van de meldingen. Ook wil hij niet zeggen of het artsen, verpleegkundigen of ander personeel betrof. Het totaal aanmeldingen meldingen bij het 'meldpunt ongewenst gedrag' lag in het MST afgelopen jaar op 73. Daarbij moet gedacht worden aan agressie, belediging of pesten op de werkvloer.

ZGT: 0 meldingen

Bij ziekenhuis ZGT kwamen in 2017 25 meldingen van ongewenst gedrag binnen. Daar zat geen melding van seksuele intimidatie tussen. "Toch sluit dat niets uit. Ongewenst gedrag wordt lang niet altijd gerapporteerd", zegt Rifka Schepers van het ziekenhuis. Zij durft dan ook niet te zeggen dat er binnen ZGT niets gebeurt. "Wel kunnen we zorgen dat een veilige werkomgeving op de agenda blijft en dat het klimaat om te melden toegankelijker wordt."

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.