Volledig scherm
Abdurrahman Bicici is voorzitter van het bestuur van de Selimiye Moskee aan de Atjehstraat. © Marieke Amelink

Selimiye-moskee in Enschede blijft in beeld voor monumentenstatus

ENSCHEDE - Tegen de wil van het moskeebestuur in, zet de gemeente de procedure om het gebedshuis aan de Atjehstraat aan te wijzen als monument door. 

Dat wilde het college van B en W een jaar geleden al, maar de procedure is tussentijds opgeschort. Het bestuur van de Selimiye-moskee gaf aan dat zij de brief waarin de procedure was aangekondigd nooit had ontvangen en dus geen zienswijzen heeft kunnen indienen.

Waardedaling van 180.00 euro

Het moskee-bestuur is in de gelegenheid gesteld om alsnog bezwaarpunten aan te reiken. De Selimiye-moskee denkt dat de verkoopwaarde 180.000 euro daalt als het pand een monument wordt en dat daarmee de financiering van een nieuwe moskee aan de Kuipersdijk gevaar loopt. 

De bouw is toch al onzeker, omdat de Raad van State vorige week het bestemmingsplan van tafel veegde. Als de bouw niet doorgaat ziet het moskeebestuur zich genoodzaakt om het huidige onderkomen aan de Atjehstraat aan te passen. Een monumentenstatus zou dan in de weg zitten.

Volgens het college is waardedaling niet voldoende aangetoond. Ook denkt zij dat een monumentenstatus een verbouwing ten behoeve van geloofsbelijdenis niet hoeft te beperken.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.