Volledig scherm
Archiefbeeld: Bewoners aan de Lasonderstraat in Enschede kampen met wateroverlast © Annina Romita

Slimme meter nieuw wapen in strijd tegen grondwateroverlast in Twente

AUDIOENSCHEDE - Altijd direct zien hoe hoog het grondwater onder jouw woning staat? Het kan straks in Enschede en snel daarna in andere Twentse steden. De slimme meter moet in de toekomst voorkomen dat mensen natte voeten krijgen.

Het is maar een simpel metertje met een mini-computer, zender en batterij, verstopt in een stukje rioolpijp met dop. Zie hier het nog naamloze apparaatje van een paar tientjes dat straks permanent laat zien waar op welk moment het grondwater in Twente stijgt en daalt. Op honderden en later misschien wel duizenden plekken tegelijk. Alle zendertjes geven hun informatie door via een bestaand afgeschermd radionetwerk en dat leidt eerst tot meer inzicht, daarna hopelijk tot oplossingen.

Twents technologienetwerk

Met name in Enschede wordt veel geklaagd over natte kelders en kruipruimten, vooral na hevige en langdurige buien. Tal van factoren, zoals het verdwijnen van de textielindustrie die ooit jaarlijks miljoenen kuubs waters oppompte, spelen daarbij een rol. Daarom hebben de gemeente en het waterschap een beroep gedaan op het Twentse technologienetwerk Twente47 (spreek uit als 24/7) om beter en sneller inzicht te geven in de loop van het water.

 Slimme oplossingen

Patrick Spijker, projectleider aanpak wateroverlast, is blij met de komst van het nieuwe netwerk waarop straks direct en op veel meer plekken in de stad kan worden gezien hoe het water zich gedraagt. Zodat je weet waar een beter riool, een opslagbekken of misschien wel een extra rij bomen nodig is. ,,Het maakt slimme oplossingen mogelijk, maatwerk waarbij je niet te veel maar ook niet te weinig water op een plek hebt. Bijvoorbeeld gekoppeld aan een buienradar, zodat je op de juiste plek en het juiste moment een schuif opent of pomp aanzet.”

Betaalbaar

Omdat de nieuwe zenders betaalbaar zijn, is de kans groot dat er volgend jaar al enkele honderden van geplaatst kunnen worden uit het provinciale potje voor het project. Plaatsen is zelfs voor de particulier een makkie: Boor een gat van een tot hooguit drie meter in de grond, plaats er de plastic peilbuis in, zet de sensor erop en geef met je mobieltje de positie door.

Enschede FM sprak met projectleider Patrick Spijker, beluister het interview hieronder. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.