Volledig scherm
© Wouter Borre

Sluiting Vak-P: dit zijn de argumenten voor en tegen

ZWOLLE - Supportersvereniging Vak-P en de gemeente Enschede hebben donderdag bij de bestuursrechter in Zwolle opnieuw gesteggeld over de sluiting van het supportershome in de Grolsch Veste. De rechter beslist nu binnen zes weken of de sluiting terecht was, en doet dat op basis van de volgende argumenten.

ARGUMENTEN GEMEENTE ENSCHEDE:

- De burgemeester mag het pand sluiten als er meer dan een halve gram harddrugs wordt gevonden, en dat is het geval.

- De cocaïne lag niet verspreid over de hele ruimte .Er zijn op een paar plekken meerdere zakjes coke gevonden, en dat duidt op handel.

- Het is Vak-P niet gelukt om met argumenten te komen waarom de drugs niet voor de handel bestemd was.

- Er zijn twee gesprekken geweest tussen de burgemeester en Vak-P. Daarin is gezegd dat als de supporters met een verbeterplan zouden komen, er een opening mogelijk was. Maar dat plan is nooit gekomen.

- Het gaat de burgemeester niet om Satudarah, al maakt hij zich daar wel zorgen om. De sluiting draait echt om het stoppen van handel in harddrugs.

ARGUMENTEN VAK-P:

- De gemeente deed gebrekkig onderzoek. En bestaan camerabeelden uit het home, die mogelijk veel duidelijk maken. Maar die beelden zijn niet bekeken.

- De inval was aan het begin van de tweede helft van FC Twente - PSV. Op dat moment was het home voor iedereen geopend, en dus geen verantwoordelijkheid van de vereniging.

- Er is in juni 2017 al een verbeterplan gekomen vanuit Vak-P en FC Twente, maar destijds wilde de burgemeester er niets mee.

- Het gaat de burgemeester om het tegenhouden van motorclub Satudarah. Het is een misbruik van bevoegdheden om daarom een supportershome van een andere vereniging te sluiten.

- De toegangscontrole naar het stadion is een zaak van FC Twente. Dat er drugs binnen komt, is Vak-P niet aan te rekenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.