Volledig scherm
Een snorfietser kreeg een boete omdat hij bij het kruispunt Burg. van Veenlaan/Weth. Beversstraat in Enschede via de rijbaan een fietser passeerde. © GoogleMaps

Snorfietser rijdt door rood in Enschede - is boete wel terecht?

ENSCHEDE - Een boete van 160 euro viel er vorig jaar op de deurmat van een Enschedeër. Reden: hij stopte niet voor het rode verkeerslicht op de kruising van de Burgemeester van Veenlaan met de Wethouder Beversstraat. Maar was de boete wel terecht?

De Enschedeër verplaatste zich die zomeravond met de snorfiets en mocht daarom ook gebruik maken van het fietspad aan de Burgemeester van Veenlaan. Ter hoogte van de kruising met de Wethouder Beversstraat sprong het verkeerslicht voor fietsers op groen. 

Geflitst

Er was op dat moment maar één mede-weggebruiker: een fietser die net als de snorfietser aanstalten maakte om rechtdoor te rijden. Naar eigen zeggen uit verkeersveiligheidsoverwegingen haalde de Enschedeër de fietser over de doorgetrokken streep in, door over de rijbaan - links van de middengeleider van het fietspad - te rijden. Maar dat verkeerslicht, voor gemotoriseerd verkeer, stond op rood. De flitspaal haperde die avond niet en zette de snorfietser op de foto. 

Terecht?

De man ging bij de kantonrechter in beroep tegen de boete van 160 euro. Hij vindt dat voor hem het groene licht gold. Als hij al een boete zou krijgen, dan omdat hij als snorfietser niet het verplichte fietspad gebruikt (95 euro).  Volgens de rechter is een (snor)fietser geoorloofd om over de doorgetrokken streep een of meerdere fietsers in te halen, indien nodig. 

Echter, in deze situatie was er volgens de rechter ruimte genoeg om af te remmen en de enige fietser na het verkeerslicht te passeren. Hij maakte dus onterecht gebruik van de rijbaan, maar had zich moeten houden aan de verkeersregels. Hij reed dus door het rode licht. De boete van 160 euro blijft gehandhaafd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.