SoundEnergy ging er dit jaar vandoor met de Young Technology Award. Herbert Berkhout staat links op de foto
Volledig scherm
SoundEnergy ging er dit jaar vandoor met de Young Technology Award. Herbert Berkhout staat links op de foto © Eric Brinkhorst

SoundEnergy Enschede wint Young Technology Award

ENSCHEDE - Het Twentse bedrijf SoundEnergy heeft gisteravond de Young Technology Award gewonnen. Het bedrijf, een initiatief van onder anderen de Enschedese architect en Saxion-docent Herbert Berkhout, won ook de publieksprijs. Voor de finale in de Grote Kerk hadden zich zes startende technologiebedrijven geplaatst. Vijf daarvan waren afkomstig uit Twente.

SoundEnergy kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een speciale techniek om gebouwen zonder elektriciteit te koelen en te verwarmen door middel van geluidsgolven. Met dit systeem kunnen gebruikers van grote complexen, kantoren en fabrieken gemiddeld zo'n 30 tot 50 procent op hun energiekosten besparen.

Veelbelovend
De jury met onder anderen de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen omschreef Sound Energy als 'een veelbelovend bedrijf met een ver ontwikkelde techniek en een hoge mate van maatschappelijke relevantie'.

Enschede
Aan de strijd om de Young Technology Award hebben dit jaar in totaal 21 bedrijven deelgenomen. Voor het eerst deden bedrijven uit heel Nederland mee. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 5.000 euro. De publieksprijs is goed voor 1.000 euro. De andere Twentse finalisten waren KITE Robotics, LipoCoat, TriboForm en 360Sportsintelligence, alle uit Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.