Spijkerbroeken van jeansmaker Paul uit Enschede gaan de hele wereld over
ENSCHEDE – De spijkerbroek op zijn werktafel is voor een Amerikaan. Het is bestelling nummer 5 van deze klant. „De man draagt geen confectie meer en wil een nieuwe garderobe”, vertelt Paul Kruize (54) in zijn atelier in Roombeek.
Delen per e-mail
Het eerste contact verloopt via social media, de maten gaan via de mail en de jeans ligt een maand later in de kledingkast van deze Amerikaan. Op de factuur 20 arbeidsuren en een bedrag van 575 euro. Paul Kruize: “Deel 575 euro door 20 en ik had beter loodgieter kunnen worden. Ik word hier niet rijk van.”
Eenvoud
Het atelier in Roombeek ademt eenvoud, net als zijn ontwerpen. Geen toeters en bellen, geen snelle mode. “Alles wat je ziet aan details heeft een functie. Less is more.” De minimalist werkte jaren als meubel- en interieurontwerper, maar begon bijna drie jaar geleden met zijn eigen label Paul Kruize Jeans. Rijk wordt Kruize er niet van, wel gelukkig. “Denim is een van de weinige materialen dat mooier wordt als het ouder is. Draag ‘m naar de kloten en het wordt jouw jeans.”
Denimheads
Kruize wilde als puber al kleermaker worden. Hij studeerde een blauwe maandag mode in Arnhem, maar vond de mode te ‘vluchtig’. Na al die jaren is hij toch weer terug bij af. “Als je 50 bent, weet je meer dan wanneer je 20 bent. Nu heb ik een doel.”
Alle middenmode is weg. Je moet als ondernemer heel groot zijn of heel klein en exclusief
Kruize wil een vakman zijn. Een tegengeluid geven aan die vluchtige mode. De jeansmaker doet niet aan trends. “Ik ben geen merk, ik ben een maker.” Zijn vakwerk valt in de smaak bij Amerikanen, Aziaten, maar ook 'locals'. Zijn jeans passen in het huidige tijdsbeeld waarin er meer vraag is naar lokale productie en we ons bewuster worden van de herkomst van producten. “Alle middenmode is weg. Je moet als ondernemer heel groot zijn of heel klein en exclusief.”
Denimheads, zoals jeansliefhebbers worden genoemd, behoren tot een nichemarkt. Stoffen haalt Kruize niet zomaar even op de markt, maar uit Japan. Altijd 100 procent katoen. “Stretch vind ik een verschrikking.” Hij werkt voor mannen, want vrouwen kopen vaak liever vijf keer een goedkope skinny jeans, dan één dure. Maar voor zijn eigen vrouw maakt hij graag een uitzondering. “Mijn dochter van twaalf heeft wel liever een strakke jeans. Hoort bij de leeftijd…”
Textielstad
Confectie is over het algemeen rotzooi, zegt Kruize. Geld gaat voor kwaliteit. Grote concerns verschuiven hun productie nu naar Afrika, want zelfs Azië wordt te duur. Kruize noemt de instorting van het gebouw Rana Plaza in Bangladesh op 24 april 2013. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven en er raakten ruim tweeduizend mensen gewond. “De consument draait zich om en koopt weer shit.” Kruize begrijpt natuurlijk ook wel dat niet iedereen 575 euro voor een spijkerbroek heeft. “Maar waar het mij om gaat is hoe we omgaan met de kleding die we kopen.” Het is de weggooicultuur waar hij een hekel aan heeft. “Denim gaat juist leven als het ouder wordt.”
De kledingwereld moet op de schop. Annemieke Koster van Enschede Textielstad en ontwerpster Hellen van Rees pleitten eerder in deze krant voor de terugkeer van textiel op Twentse grond. Kruize kent de dames, gelooft ook heilig in lokale productie. “Maar Enschede als textielstad krijgen we nooit meer terug.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede’
Sanie Patty (23) tufte, in strijd tegen de coronaverveling, door alle 173 McDrives van Nederland. Hij bestelde overal eten en bewaarde zijn bonnetjes in twee goudgele plakboeken. ,,De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede.” -
PREMIUM
Werkstraf voor Twentse politieman die minderjarige mishandelde in politiecel
BORNE/ALMELO - Politieman George K. (35) uit Enschede ging zijn boekje te buiten toen hij vorig jaar juli een minderjarige arrestant in een cel van het arrestantencomplex in Borne mishandelde. Hij werd daarom veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. Ook moet K. zijn slachtoffer 500 euro schadevergoeding betalen. -
Inbraak in Enschedese woning mislukt: mannen opgepakt in Hengelo
ENSCHEDE - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden op verdenking van poging tot inbraak aan de Boulevard 1950 in Enschede. De mannen werden in Hengelo gespot na een gedetailleerde omschrijving van een getuige. -
PREMIUM
Middenin de misère opent op het Woonplein de ene zaak na de andere: ‘Ondernemers durven weer’
ENSCHEDE - „Wij zijn geslaagd, hoor”, roept een klant blij terwijl hij de deur uitloopt. Hij zwaait met zijn aankoopbon naar manager Marlies Baan. Fijn, zegt ze met een glimlach. „Het is precies het seizoen om tuinmeubels te kopen.” -
PREMIUM
Twents onderzoek: corona-app nauwelijks benut
ENSCHEDE - Het is treurig dat de bijna 4,8 miljoen keer gedownloade app CoronaMelder geen enkele aandacht krijgt bij het stapsgewijs openen van de samenleving. De meerwaarde ervan moet juist nu worden uitgevent. „Het is een belangrijke aanvulling op de sneltesten.”
-
Artemisia in Rijksmuseum Twenthe: twintig schilderijen ‘vrouwelijke Caravaggio’ naar Enschede
ENSCHEDE - Ze geldt als de vrouwelijke Caravaggio en is een van de grootste vrouwen uit de kunstgeschiedenis: de Italiaanse barokschilder Artemisia Gentileschi. Twintig schilderijen van haar hand zijn vanaf 26 september te zien in het Rijksmuseum Twenthe. -
PREMIUMHuize pandemie
Enschedeër Bouke zoekt de rust van de lockdown: ‘Wees vooral niet bang om alleen te zijn in stilte’
ENSCHEDE - Techniekfilosofiestudent Bouke van Balen zocht in de lockdownperiode juist de isolatie op. Hij woont alleen, zonder huisgenoten. Net als iedere student snakt hij naar het opheffen van de coronamaatregelen, maar hij ziet de lockdown ook als een periode om de prikkels flink te verminderen. „Het is heel gezond en lekker om niks te doen.” -
Atletiekwedstrijd in Enschede betrokken bij Fieldlab: 5000 recreanten mogen meedoen
ENSCHEDE - Een atletiekwedstrijd van de stichting Enschede Marathon is toegevoegd aan de tweede fase van de zogenoemde Fieldlab-evenementen, waarmee wordt onderzocht hoe mensen in tijden van corona veilig bij elkaar kunnen komen. De wedstrijd krijgt daarmee een aangepaste opzet, waarbij 5000 recreanten de 10 kilometer lopen op een afgeschermd terrein. De wedstrijd is op 16 mei.
In samenwerking met indebuurt Enschede