Volledig scherm
© Annina Romita

Staatssecretaris Sander Dekker opent Newsroom Enschede

ENSCHEDE - Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende maandag de Newsroom Enschede.

Hij deed dat samen met Burgemeester Fred de Graaf. De Newsroom is de gezamenlijke redactievloer van de stadsredactie van de Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM​.Volgens staatssecretaris Sander Dekker is de Newroom hét voorbeeld voor de rest van Nederland.

Uniek concept
Het is een uniek concept voor het Nederlandse nieuwswereld, de samenwerking tussen de stadsredactie van deze krant en die van de lokale omroep, TV Enschede FM. Op maandag 24 augustus is de start, maar staatssecretaris Sander Dekker van mediazaken mocht maandagavond aan de Roomweg de aftrap al meemaken van Newsroom Enschede.

Gezamenlijke vergadering
De VVD-bewinsman komt aanlopen in het redactielokaal, leunend op een kruk. Een gebroken heup. De naweeën van een ongeluk met zijn racefiets, waarbij hij vorige maand keihard onderuit gleed op een Spaanse rotonde. Nu zijgt hij zachtjes neer op een zetel. ,,Ik ben benieuwd wat er uit deze eerste gezamenlijke vergadering komt’’, zegt hij glimlachend tegen de redactieleden van De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM.

Moestuintjes
Chef Henk ten Harkel van het lokale krantengilde neemt de aftrap. „We gaan op zoek naar kansrijke onderwerpen voor zowel beeld en geluid als print”, begint hij. „Allereerst dacht ik aan de volkstuintjes waarmee Enschede nu wordt platgegooid.” Zijn collega Marjon Kok: „Het aardige is dat je heel verschillende initiatieven ziet, ook bijvoorbeeld in een oud fabriekspand. Da’s geen trend meer, het lijkt eerder een blijvertje.” Wilco Louwes: „Het is gehyped door Albert Heijn met die moestuinbakjes. Nu willen veel mensen opeens een tuintje. In het Hogeland heeft oud-wethouder Dick Buursink er een naast een Surinamer zonder werk.” Niels Veurink weet hoe TV Enschede dit in beeld kan brengen: „Door te tonen hoe je in een moestuin werkt en door deskundigen aan het woord te laten. Het is opmerkelijk dat dit mensen met elkaar verbindt.”

Creativiteit
De staatssecretaris straalt bij zoveel creativiteit en invalshoeken over zo’n simpel onderwerp. „Binnen het kabinet is ook wel eens iets gezegd over moestuinen. Denk aan de uitspraak vorige zomer van mijn collega Jetta Klijnsma. Die hield de gemoederen wel enkele dagen bezig.” Zij adviseerde een moestuin te nemen als aanvullend pensioen. De PvdA-staatssecretaris noemde die opmerking later ‘onhandig’.

Startsein
„Ik merk wel dat vergaderen met twee redacties langer duurt”, sluit Ten Harkel af. Dekker: „Ik vond het spannend en leuk.” Hij pakt z’n kruk weer op. Even later geeft de liberaal samen met burgemeester Fred de Graaf, hoofdredacteur Martha Riemsma van deze krant en Flip van Willigen van de lokale omroep het officiële startsein voor Newsroom Enschede.


Volledig scherm
Het officiele startsein van Newsroom Enschede. Van linksaf: staatssecretaris Sander Dekker, hoofdredacteur Martha Riemsma van De Twentsche Courant Tubantia, stationsmanager Flip van Willigen van TV Enschede FM en burgemeester Fred de Graaf. © Annina Romita
Volledig scherm
De eerste redactievergadering van Newsroom Enschede. Van linksaf: redactiechef Henk ten Harkel van De Twentsche Courant Tubantia, staatssecretaris Sander Dekker en Martin Brinkhuis van TV Enschede FM. © Annina Romita
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.