Volledig scherm
Daar gaat ie om 23.35 uur: de laatste trein uit Enschede © Emiel Muijderman

‘Start direct proef met nachttrein uit Enschede’

ENSCHEDE - Er moet zo snel mogelijk een proef starten met avond- en nachttreinen uit Enschede op uitgaansavonden. Dat verzoek dient het Enschedese gemeentebestuur in bij de provincie. „Het is allemaal zo vreselijk lafjes.”

Aanleiding is het artikel en de vele reacties daarop over de laatste trein uit Enschede. Die vertrekt tegenwoordig al om 23.35 uur, ook in het weekend. Uitgaanspubliek uit andere plaatsen kan daardoor amper nog thuis komen met het ov. „Ik merk dat dit onderwerp enorm leeft”, zegt VVD-fractievoorzitter René Kreeft, die het voortouw neemt. Hij ontving tientallen reacties en brieven over de slechte bereikbaarheid per spoor vanuit Enschede. Ook bij deze krant stroomden de reacties binnen.

‘Vreselijk lafjes’

Quote

Laten we beginnen met een nachttrein die op vrijdag en zaterdag tot 01.45 uur rijdt, een keer per uur

René Kreeft, VVD Enschede

De provincie is verantwoordelijk voor het regionale vervoer. Zij sloten eind 2017 een deal met vervoerder Keolis, dat voor een vast bedrag per jaar de lijn Enschede-Zwolle exploiteert. Alle inkomsten uit kaartverkoop gaan naar de provincie.

Zij hebben dus baat bij zo vol mogelijke treinen. Elke trein die minder vol zit, kost de provincie geld. „Maar hun reactie is zo vreselijk lafjes”, zegt Kreeft. „Ze hebben de mond vol over investeren in mobiliteit, maar de meest basale dingen zijn niet goed geregeld.” De provincie zegt dat de vraag naar latere treinen er niet is.

Afgaande op de honderden reacties online, lijkt dat de vraag. Zo schrijft een lezer: „Nachtvervoer zou onderdeel moeten uitmaken van het totaalpakket dat je als regio jongeren te bieden hebt. Maar als regio en provincie al zo ambitieloos en berustend reageren kunnen we beter een rustgebied worden.”

Proef met nachttrein

VVD-man Kreeft dient namens het Enschedese gemeentebestuur nu een verzoek in bij de provincie voor een proef met nachttreinen. „Soms gaan de kosten voor de baten uit. Laten we het maar eens testen. Om te beginnen met een nachttrein die op vrijdag en zaterdag tot 01.45 uur rijdt, een keer per uur.”

Daarnaast dient de VVD twee moties in over het onderwerp in de raad. En wordt er onderzocht of er geld vrijgemaakt kan worden om meer treinen in te zetten. „Want op deze manier doe je Enschede en Twente echt tekort. Goede verbindingen zijn cruciaal voor de toekomst van de regio.”

Laatste trein om 23.35 uur

Vanuit de richting Almelo rijden er tot veel later treinen richting Enschede, ook in het weekend. Zo kan vanuit Almelo/Hengelo nog om 01.30 uur een Intercity worden genomen op zaterdagavond naar Enschede. Andersom is dat niet het geval. Sinds eind 2017 vertrekt de laatste stoptrein vanuit Enschede om 23.35 uur. De laatste intercity (22.46 uur) is dan al weg.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.