Hotel Rodenbach aan de Parkweg 37.
Volledig scherm
Hotel Rodenbach aan de Parkweg 37. © Carlo ter Ellen DTCT

Status van monument moet sloop Hotel Rodenbach in Enschede voorkomen

ENSCHEDE - De gemeente moet het voormalige hotel Rodenbach aan de Parkweg zo snel mogelijk de gemeentelijke monumentenstatus geven vanwege de kenmerkende 19de-eeuwse architectuur. Dat bepleiten drie erfgoedorganisaties in een brief aan de gemeente. 

De beschermstatus moet in elk geval sloop van het historische gebouw voorkomen. Het pand zou 3 oktober bij executie geveild worden. De veiling werd afgeblazen, omdat het op een haar na is verkocht. De Syrisch-orthodoxe kerk heeft een onderhands bod gedaan waarover de rechter-commissaris zich binnenkort buigt. Ter zitting kunnen andere partijen nog wel een hoger bod doen.

Sloop hotel optie

De Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan heeft een tekort aan parkeerplaatsen en heeft al eerder laten doorschemeren dat sloop van het hotel tot de mogelijkheden behoort, mocht zij de nieuwe eigenaar worden. Een woordvoerder van de kerk liet vorige maand weten dat er geen definitieve plannen zijn zolang de verkoopprocedure loopt.

‘Onvoldoende garantie’

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, de Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Het Cuypersgenootschap wijzen de gemeente er in hun brief op dat het pand in het bestemmingsplan met karakteristiek staat aangeduid. "Wij vinden echter, dat dit onvoldoende garantie biedt om het gebouw in de huidige vorm te behouden. Wij verzoeken u de procedures op te starten en zo spoedig mogelijk een voorlopige voorziening te treffen, zodat ongewenste sloop niet kan plaatsvinden."

Herkenbaar gebouw

Volgens de drie erfgoedorganisaties is Rodenbach, dat daarvóór Hotel Modern heette, een van de oudste gebouwen in de binnenstad. Het moet in de periode 1866 - 1874 zijn gebouwd.

Ondanks de vele verbouwingen is het middenschip steeds herkenbaar gebleven. "Aan het uiterlijke karakter is nog steeds te zien uit welke periode het zijn ontstaansgeschiedenis te danken heeft", aldus de organisaties. En dat moet volgens hen gekoesterd worden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.