Volledig scherm
© Lars Smook

Stichting AZC Alert Enschede op de schop

ENSCHEDE – Stichting AZC Alert Enschede bestaat niet meer. De tegenstanders van de komst van het asielzoekerscentrum op het Esmarkerveld in Enschede opereren sinds 1 januari onder de naam Stichting Staan Enschede, ofwel Steunpunt Tegen AsielzoekerscentrA Nederland. ‘Om verdere verwarring met het aan de PVV geassocieerde AZC-Alert te voorkomen’, legt de organisatie op Facebook uit.

De gemeenteraad van Enschede heeft op 21 september vorig jaar ingestemd met de opvang van 600 vluchtelingen op locatie Esmarkerveld in Enschede. De verwachting is dat de eerste vluchtelingen er in september worden opgevangen. Maar de tegenstanders geven zich nog niet gewonnen. Met een nieuwe identiteit trekken ze dit jaar verder ten strijde.

Nieuwe woordvoerder
Zonder de grote kartrekker Nody Holkamp. “Ik heb donderdagavond afscheid genomen”, vertelt de betrokken Rotterdammer. “Mijn werk in de politiek voor OPA Enschede, de GeenPeil campagne die nu in volle gang is… Ik heb er mijn handen aan vol.” Roy Bruinsma heeft zich opgeworpen als nieuwe woordvoerder. Het vertrek van Holkamp staat naar eigen zeggen los van de ontwikkelingen binnen de nieuwe Stichting Staan Enschede.

Verschillende visies
Er zou onenigheid zijn met de oprichters van AZC Alert in Eindhoven. “Die maken het ons onnodig moeilijk”, zegt Hans van Dijk, een van de leden in Enschede. Ook zijn er binnen de club verschillende visies over de te varen koers. Dit alles maakt de toekomst van de nieuwe stichting onzeker.

Zelfstandig of stoppen
Van Dijk: “We bevinden ons nu in een fase waarop we ons afvragen of we überhaupt verdergaan of er een punt achter moeten zetten. We hebben nu nog ongeveer acht man in het Enschedese team, maar het werkt allemaal niet zoals het moet werken. Misschien gaan we helemaal zelfstandig verder. En het kan maar zo zijn dat het ophoudt.“

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.