Volledig scherm
Bezoekers van het Airforcefestival. © Lars Smook

STIL alsnog in geweer tegen festivals op vliegbasis Twenthe

ENSCHEDE - De Stichting Lonnekerberg (STIL) heeft met terugwerkende kracht bezwaar aangetekend tegen de vergunningen voor het Airforcefestival en het festival Onder de Radar, van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) van augustus 2018. Beide festivals zouden strijdig zijn geweest met het toen geldende bestemmingsplan, meent de organisatie.

STIL maakte de bezwaren dinsdagmiddag kenbaar voor de onafhankelijke commissie Bezwaarschriften van de gemeente Enschede. „Waar het ons hier om gaat, is dat de gemeente Enschede de eigen zorgplicht die ze heeft ten aanzien van de bescherming van de natuurwaarden, die hier in het geding zijn naar ons idee, onvoldoende nakomt”, zei bestuurslid Paul van der Valk namens STIL.

Overlast

Het was niet de eerste keer dat STIL in het geweer kwam tegen de festivals van VTE, van ondernemer Jan van Eck. Eerder leidde het Airforcefestival en de vermeende overlast van dat evenement voor mens en dier tot bestuurlijke en juridische procedures rond de edities in 2016 en 2017. In het eerste geval werd STIL in het gelijk gesteld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in de tweede zaak trok de organisatie juridisch aan het kortste eind. In beide zaken werd achteraf, na het bewuste evenement, bezwaar gemaakt door STIL.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften komt naar verwachting over drie tot vier weken met een oordeel over het bezwaar van STIL. Die uitspraak van de commissie lijkt zich vooral toe te spitsen op het procesbelang dat STIL al dan niet met terugwerkende kracht heeft.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.