Volledig scherm
Verzorgingstehuis Liberein in Enschede had flink last van de stroomstoring, langer dan de minuut waarin bij meer dan 26.000 adressen het licht even wegviel. © News United / Dennis Bakker

Stroomstoring in en rondom Enschede trof meer dan 26.000 adressen

ENSCHEDE - Door de stroomstoring in en rondom Enschede, hebben woensdagavond 26.282 adressen korte tijd zonder stroom gezeten. Zo laat stroombeheerder Enexis desgevraagd weten. De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk, maar iets voor 21.00 uur gingen in een groot gedeelte van Enschede, Lonneker en Glanerbrug de lichten uit. 

“De storing begon om 20.53 uur en was om 20:54 uur weer voorbij”, legt woordvoerder Bob Winckels van Enexis uit. “De oorzaak ligt in een transformator die door nog onbekende oorzaak uitviel. Omdat een naastegelegen tweede transformator het dan overneemt, duurde de storing gelukkig niet al te lang.” 

Hoeveel mensen precies last hebben gehad van de stroomuitval is lastig te bepalen. Enexis telt puur de ‘klanten’: adressen die zonder stroom hebben gezeten. Dat kunnen huishoudens zijn, maar ook bedrijfspanden.

Oorzaak nog onbekend

Enexis meldde woensdagavond al dat de oorzaak lag in een stroomstation aan de Vechtstraat in Enschede. Na de minuut in het donker heeft verzorgingstehuis Liberein aan de Lijsterstraat nog een tijd langer zonder stroom gezeten. De precieze oorzaak van de storing wordt de komende tijd door Enexis onderzocht: “Het kan door kortsluiting komen, of een andere technische oorzaak”, legt Winckels uit. “Er zitten heel veel componenten in zo'n transformator. Onze prioriteit ligt na een storing eerst op het herstel. Dat was gelukkig snel voor elkaar, dus hebben we nu tijd om de oorzaak in kaart te brengen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.