Volledig scherm
Green Team Twente wint Shell Eco Marathon met 845 kilometer op 1 liter waterstof. © jochem vreeman

Succes van Green Team Twente: 'Deze UT-kennis is goud waard'

AUDIOENSCHEDE/LONDEN - Het succes van het Green Team Twente bij de Shell Eco Marathon moet ooit in klinkende munt kunnen worden vertaald. ,,Deze kennis en kunde worden de komende jaren big business en zijn goud waard", zegt Sharon Dijksma, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

,,Een prachtig succes voor de UT, het 'made in Twente' stemt ook mij trots", zei de bewindsvrouw uit Enschede gistermiddag in een reactie op de winst van het Green Team Twente.

Dijksma is ervaringsdeskundige: zij rijdt in een dienstauto - een Toyota Mirai - op waterstof. De staatssecretaris noemt de toekomst van de auto veelbelovend, maar plaatst wel een actuele kanttekening.

Comfortabel

,,De auto rijdt heerlijk en comfortabel, je hoort niets, maar het gaat nu nog moeizaam. Ik kan bijvoorbeeld nu nog niet met de waterstofauto naar Enschede omdat de actieradius van de wagen nog te beperkt is. Die ligt rond vier-/vijfhonderd kilometer, terwijl er nu nog maar een paar tankstations in Nederland zijn."

De prestaties van het Green Team Twente stemmen evenwel hoopvol. Dijksma: ,,Als ik lees dat deze auto op één liter brandstof bijna 850 kilometer rijdt, dan ziet het er goed uit. Vroeg of laat moet dit toch kunnen worden vermarkt. Ik kom net terug van een congres in Amerika en dan zie je dat er steeds meer aandacht is voor zero-ingnition-vehicles. Dat neemt alleen maar toe."

Studenten

Aan de Twentse waterstofauto is door louter studenten van de UT gewerkt. In het dagelijks studentenleven houden zij zich bezig met bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, electro-engineering, industrieel ontwerpen en informatica. Rhita Addi van het Green Team Twente zei gistermiddag vanuit Londen: ,,We hebben een tussenjaar genomen om met de waterstofauto bezig te kunnen zijn óf studenten doen het er parttime bij. Dit succes is een geweldige stimulans om door te gaan met de ontwikkeling en verdere verbetering van de auto."

Enschede FM sprak met Rieta Addi van Green Team Twente. Beluister het item hieronder.

Het is volgens Addi aan de consument en de auto-industrie om de mogelijkheden van de waterstofauto verder op te pakken. ,,Wij hebben de mogelijkheden laten zien en zullen dat blijven doen. Het kan een mooie promotie van de waterstofauto zijn." De Hyundai ix35 Fuel Cell, de Toyota Mirai en de Honda Clarity Fuel Cell zijn de eerste personenauto's aangedreven door waterstof. Maximaal bereik is in theorie 600 kilometer (Hyundai). In Nederland rijden er nu nog slechts enkele tientallen waterstofauto's rond. Het aantal tankstations moet medio 2020 zijn uitgebreid naar twintig.

Green Team Twente wint

Het Green Team Twente van de Universiteit Twente heeft zaterdag in Londen de Shell Eco Marathon gewonnen. Tijdens de duurzaamheidsrace voor auto's van de toekomst schreef de UT-equipe de koningscategorie van het evenement - de waterstofklasse - op haar naam. Aan de Eco Marathon werd deelgenomen door 4000 studenten (170 teams) uit dertig landen in verschillende klassen.

Het Green Team zette bij de derde poging over tien ronden op het 1,6 kilometer lange parcours een resultaat neer waarbij, omgerekend, op één liter waterstof 845 kilometer kan worden afgelegd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.