Volledig scherm
© Mark Mensink

'Superheffing op afval is goed te verdedigen'

ENSCHEDE - Michael Sijbom, portefeuillehouder Afval van de Regio Twente, verwacht dat de komende jaren een discussie gevoerd gaat worden over het 'superdividend' dat Twence aan gemeenten uitkeert. Dat dividend, 8 miljoen euro per jaar, wordt deels via de Twentse burgers opgebracht, via de afvalstoffenheffing.

De constructie dat mede door hoge verbrandingstarieven, en daarmee te hoge afvalstoffenheffing, winst wordt gemaakt door Twence, werd onlangs bekritiseerd door hoogleraar empirische economie van de publieke sector Elbert Dijkgraaf, tevens Tweede Kamerlid voor de SGP. Gemeenten mogen niet verdienen aan huisafval. Door voor de 'eigen' Twentse gemeenten hoge verbrandingstarieven vast te stellen, wordt via een omweg eigenlijk extra belasting geheven, zegt Dijkgraaf.

Superdividend
Volgens Sijbom is de constructie goed te verdedigen. "In 2006 werd door de Twentse gemeenten gesproken over de Agenda van Twente, om de Twentse economie te stimuleren. Het idee was dit te financieren met de opbrengst van de verkoop van Twence. Toen besloten werd Twence niet te verkopen, is afgesproken dat er tien jaar lang 8 miljoen per jaar als superdividend uitgekeerd zou worden. Er is toen ook afgesproken de tarieven, die toen marktconform waren, langjarig gelijk te houden. Dat er nu sprake is van overcapaciteit en de afvalmarkt in elkaar zou storten, was toen niet te voorzien", aldus Sijbom. Dat neemt niet weg dat er flinke winst wordt gemaakt bij Twence.

Afvalstoffenheffing
Sijbom spreekt overigens niet tegen dat op zijn minst een deel van de Agenda van Twente gefinancierd wordt via de afvalstoffenheffing. Maar hij verwacht niet dat de langjarige afspraken daarover voortijdig opengebroken worden. "Er zal de komende jaren over gediscussieerd worden", verwacht Sijbom. "De afspraken lopen tot 2018, dus dat komt aan de orde. Er zijn verschillende meningen over. De vraag is wat de meest logische manier is."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.