Ivo van Dijk (rechts) maakt worst. Van heel oude varkens, waar hij de boer (Sjoerd Pipers, links) ook nog eens meer voor betaalt dan gebruikelijk.
Volledig scherm
Ivo van Dijk (rechts) maakt worst. Van heel oude varkens, waar hij de boer (Sjoerd Pipers, links) ook nog eens meer voor betaalt dan gebruikelijk. © Emiel Muijderman

Support your locals: Ivo (25) uit Enschede begint bezorgservice voor kleine voedselleveranciers

ENSCHEDE - „Iedereen gaat nu naar de supermarkt, maar denk ook eens aan de plaatselijke delicatessenwinkel, groenteboer en slager.” Het is de oproep van de 25-jarige Ivo van Dijk uit Enschede. Om het de klant iets gemakkelijker te maken, is hij een Twentse bezorgservice begonnen. Zodat je thuis een box met eten van lokale winkeliers kunt ontvangen.

Van Dijk is eigenaar van Dreug. Hij maakt droge worsten van oude varkens, want die hebben ‘een volle, rijpere smaak’. Net als zoveel ondernemers lijdt hij onder de coronacrisis. De Enschedeër levert voornamelijk aan de horeca. En die zit op slot.

„Ik dacht: ik wil iets doen.” Daarop bedacht hij Support your locals Twente. „Dat is overgewaaid uit Amsterdam. Ik zag het op sociale media langskomen, kreeg tips om zoiets ook in deze regio op te zetten en ontving een huisstijl voor een website en een mapje met promotiemateriaal. Het idee is om, samen met andere leveranciers van voedsel, eten dat we anders naar restaurants brengen bij mensen thuis te bezorgen.”

In twee dagen opgezet

Quote

Of ik zo snel andere leveran­ciers vind die mee willen doen? Ze zitten allemaal in de problemen!

Ivo van Dijk, worstenmaker en initiatiefnemer Support your locals Twente

Maandag zette hij de eerste stap en ging supportlocalstwente.nl online. Deze dinsdag ‘kreeg hij akkoord’ op de locatie voor opslag van eten van de deelnemende leveranciers: een pand van vleeshandel Bolscher aan de Richtersweg in Enschede, waarin ook De Nieuwe Melkboer is gevestigd. En met een beetje geluk werkt vanaf woensdag de besteloptie op de site. „Ene dag bestellen, een dag later ontvangen.” 

Nu ‘alleen’ nog wat andere kleine voedselproducenten vinden die mee willen doen. Maar daar is Van Dijk niet bang voor. „Ze zitten allemaal in de problemen!”

Voedselbox

Kaasleveranciers, slagers, eierverkopers, groenteboeren; alle voedselleveranciers uit Twente zijn welkom. Over de precieze invulling denkt Van Dijk nog na. 

Maar grofweg heeft hij al wel een idee: „Het zou mooi zijn als klanten om de twee dagen online een nieuwe box met eten kunnen bestellen. In de weekenden een borrelbox en doordeweeks een box met groenten, eieren, vleeswaren; zeg maar voor normale gerechten. Ik hoop nog met koks uit de regio recepten te kunnen bedenken, die je met het eten uit de box kunt bereiden. Die beschrijving voegen we dan bij.” 

Met een beetje geluk kunnen inwoners van Twente dus vanaf woensdag hun worsten en kazen en dergelijke die ze normaal bij de slager, kaasboer of supermarkt kopen, online bestellen. En hebben ze donderdag hun eerste voedselbox in huis.

Worstenmaker Ivo van Dijk (rechts) en boer Sjoerd Pipers.
Volledig scherm
Worstenmaker Ivo van Dijk (rechts) en boer Sjoerd Pipers. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.