Volledig scherm
© ANP

Suryoye-vluchtelingen krijgen geen voorrang bij opvang in Enschede

ENSCHEDE - Het is onbespreekbaar dat Syrisch-orthodoxe christenen met voorrang worden ondergebracht in het toekomstige asielzoekerscentrum in Enschede. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal nooit onderscheid maken in land van herkomst of geloof.

Dat zegt Jan Willem Anholts, persvoorlichter van het COA in een reactie op een pleidooi van pastoor Constantijn Abdo van de Syrisch-orthodoxe St. Petrus en Pauluskerk in Enschede. Hij hoopt dat er alleen Syrische christenen in het toekomstige azc in de stad worden opgevangen. Volgens Abdo voorkomt dit een enorme toename van het aantal asielzoekers dat in de toekomst in Enschede terechtkomt. „Er is in Twente een grote Suryoye-gemeenschap. Nieuwkomers willen hier graag wonen. Als je ze direct tot de 600 bewoners van het azc laat behoren, voorkom je dat je naast dat aantal nog eens veel Syrische christenen moet opvangen.”

Voorkeursbehandeling
Het beleid van het COA voorziet niet in een voorkeursbehandeling. Woordvoerder Anholts: „Er zijn wel groepen voor wie we speciale locaties hebben. Alleenstaande vrouwen, alleenstaande minderjarige kinderen en gezinnen met kinderen moeten een veilige plek hebben, dus daar treffen we voorzieningen voor. Maar we maken geen onderscheid naar land van herkomst of geloof. Dit is Nederland en we verwachten van vluchtelingen dat ze zich aanpassen aan onze normen en waarden. Dat betekent dat ze vreedzaam met iedereen moeten samenleven en dat ze niet discrimineren. Een azc reserveren voor één bepaalde doelgroep, dat gaan we niet doen.”

Uitzondering
Volgens pastoor Abdo is het geen kwestie van het afwijzen van andere bevolkingsgroepen. „Enschede is een uitzondering in Nederland, omdat er in de regio al veel Suryoye wonen. Voorkom dan problemen.” Volgens de pastoor loopt Enschede het risico dat er veel extra asielzoekers naar de stad komen als er geen duidelijke keuze voor de bewoners van het azc wordt gemaakt. „Dan komen er meer mensen bij dan de stad eigenlijk aankan.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.