Systeem van bedrijf uit Enschede herkent gezicht zelfs na vermomming

VIDEOENSCHEDE - Peter Hoekstra zet een pruik op en een kartonnen bril, wijst op het grote videoscherm en zegt: “Zie je, het systeem herkent mijn gezicht ook met deze vermomming. Een glimp is voldoende.”

Herkenning van zijkant

Volledig scherm
Peter Hoekstra: "Ons systeem herkent een gezicht ook van de zijkant." © Cees Elzenga Hetoog.nl

Het jonge hightechbedrijf 20Face uit Enschede claimt dat haar technologie voor gezichtsherkenning beter is dan de systemen die nu al op de markt zijn. 20Face is ermee genomineerd voor de Young Technology Award Twente. De finale van de verkiezing is maandagavond in Enschede. Beelden met een lage resolutie van een mensenmassa? Of donkere beelden van een inbraak, vastgelegd door een bewakingscamera? Politie en veiligheidspersoneel kunnen er nu weinig mee. 20Face (10 werknemers) zegt de gezichten wel te herkennen. “Het verschil zit onder meer in het gegeven, dat met ons systeem een gezicht ook van de zijkant, tot onder een hoek van 60 graden, kan worden herkend. We hebben aan een glimp genoeg”

Eeneiige tweeling

Volledig scherm
Peter Hoekstra: 'systeem kijkt door de vermomming heen.' © Cees Elzenga Hetoog.nl

Gezichtsherkenning begint een hype te worden. Ook fabrikanten van consumentenelektronica rusten hun apparatuur er mee uit. Maar de kwaliteit is vaak twijfelachtig. Sommige systemen zijn zelfs te misleiden door er een foto van de gebruiker voor de scanner te houden. Apple introduceerde recent de iPhone X, die is uitgerust met Face ID. Omdat de Apple-telefoon een 3D-scan van het gezicht maakt, zou het systeem niet te foppen zijn. Maar uit een test van de website Mashable bleek, dat de iPhone X geen eeneiige tweelingen uit elkaar kan houden. “Ons systeem heeft daar geen moeite mee”, zegt Hoekstra. Ook moeten ogen, neus en mond moeten zichtbaar zijn wil de iPhone X je als gebruiker herkennen. Hoekstra zet een pruik en nepbril op om aan te tonen dat 20Face zelfs door vermommingen heenkijkt. De technische kennis komt van UT-promovendus Tauseef Ali (32). Peter Hoekstra (45) uit Oldenzaal is het zakelijke brein. Het algoritme van 20Face wordt al toegepast in gezichtsherkenningsystemen van andere fabrikanten. Maar 20Face komt ook met een eigen systeem op de markt, zegt Hoekstra. Ze gaan er wereldwijd mee de boer op. In januari staat 20Face er mee in het Nederlandse paviljoen op de CES, ’s werelds grootste elektronicabeurs in Las Vegas.

1 miljoen camera's

Volledig scherm
Peter Hoekstra: 'Veel meer toepassingen dan alleen beveiliging en opsporing.' © Cees Elzenga Hetoog.nl

Bij gezichtsherkenning ligt de nadruk nu nog vooral op toegangscontrole, veiligheid en opsporing. De circa een miljoen bewakingscamera’s die er in Nederland hangen, helpen daar bij. Zo begon de Nederlandse politie recent met gezichtsherkenning bij de opsporing. Daarbij worden databases ingezet met afbeeldingen van 800.000 gezichten van veroordeelde misdadigers, maar ook verdachten die nog niet zijn veroordeeld. De politie gebruikt het eigen systeem 'Catch'.  “Maar buiten veiligheid en opsporing, zijn er legio andere toepassingen te bedenken”, benadrukt Hoekstra. Denk bijvoorbeeld aan een slimme auto, die het gezicht van de bestuurder herkent en de stoel meteen in de juiste stand zet. En aan en smart televisietoestel, dat het gezicht van een jonge kijker herkent en weet welke programma’s het kind wel en niet mag zien van zijn ouders.”

Volledig scherm
Nederland, Enschede 07dec2017 Peter Hoekstra van bedrijf 20face. bedrijf ontwikkelt software voor gezichtsherkenning. Edities: Alle CE20171207 © Cees Elzenga Hetoog.nl
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.