Volledig scherm
Foto: Reinier van Willigen

't Bölke: Al 35 jaar een paradijs voor homo's

ENSCHEDE - Van heinde en ver komen homo's en lesbo's elke zaterdagavond naar 't Bölke om er vertier te zoeken. De bekende uitgaansgelegenheid aan de Molenstraat houdt al 35 jaar het hoofd boven water. Ter vergelijking, bekende andere homo-disco's als de IT (Amsterdam), The Mac (Groningen) en de Wolkenkrabber (Utrecht) hebben allen de deur allang weer gesloten.

Homobars bestaan over het algemeen niet lang. In Enschede zijn de laatste decennia zaken als Night Shift (Deurningerstraat), 't Spoortje (Oldenzaalsestraat), Harry's (Noorderhagen), Rons Gaybar (Deurningerstraat), Bergerac (Oldenzaalsestraat), De Springstal (Noorderhagen) en De Hofhouding (Stadsgravenstraat) opgedoekt. Nu zijn er nog drie specifieke gaygelegenheden: Stonewall, ForYou en 't Bölke dus. Die laatste gelegenheid is de grote broer.


Aan nummerborden van geparkeerde auto's aan de Molenstraat met de letters BI (Bielefeld), K (Keulen) en zelfs HH (Hanzestad Hamburg) is deze zaterdagavond af te leiden uit welk gebied de stappers komen. Van ver dus.


Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel, de eigenaren van 't Bölke, denken dat het door hun geboden totaalpakket stappers van ver naar Enschede lokt. Naast een discotheek beschikt 't Bölke ook over een sauna. Stappers uit de wijde omgeving benutten zondagnacht nog wel eens een 'rust'cabine in die sauna als overnachtingsplaats.


"Ik denk dat dertig procent van onze discotheek-bezoekers uit Duitsland komt", zegt Frans Loohuis. "En bij de sauna ligt dat percentage tien procent hoger."


Begin jaren 70 nemen Frans van der Slikke en wijlen Henk de Jong dancing 't Bölke over van de toenmalige eigenaar Hans Visscher. 't Bölke is dan nog gevestigd enkele tientallen meters verderop van de huidige locatie, op de stek waar nu ForYou zit. De bruine, donkere kroeg draait al snel als een tierelier. De klad komt erin als halverwege de jaren tachtig Van der Slikke en De Jong de zaak van de hand doen. Absoluut dieptepunt in die tijd is een nachtelijke ruzie op een doordeweekse avond waarbij een man door een mede-bezoeker van de bar vermoord wordt.


Begin jaren negentig komen Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel op het toneel. Zij kopen de bekende bar op en maken er een trendy disco van. Het noodlot slaat echter snel toe. Door opgeschroefde milieu-eisen met betrekking tot geluidniveau's wordt de zaak gesloten. Met als souvenir een schadepost van enkele tonnen.


Het ondernemende duo, in de jaren 80 eigenaar van een snackbar aan De Heurne, legt het hoofd niet in de schoot. Als de enkele deuren verderop gelegen discotheek Ohio te koop wordt aangeboden, zijn Loohuis en Oude Heuvel er als de kippen bij. Vervolgens is de disco in no-time omgetoverd in een moderne danstempel. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een licht- en geluidsinstallatie wordt niet op een paar tonnen meer of minder gekeken. "Techniek, licht en geluid hebben altijd mijn interesse gehad", legt Hans Oude Heuvel uit. De afgestudeerde laborant is daarom ook wel eens achter de draaitafel en lichtknoppen te zien.


Frans Loohuis fungeert op de zaterdagavonden als gastheer. Hoewel de gemeente op de huidige stek appartementen en kantoren wil realiseren, heeft 't Bölke geen verhuisplannen. Loohuis: "Wel zijn er onderhandelingen met de gemeente geweest voor eventuele andere locaties." Als nieuwe locaties duiken vaak de namen op van de oude brandweerkazerne aan de Hengelosestraat en de nu overbodig geworden schouwburg aan de Langestraat. Om te benadrukken dat 't Bölke voorlopig niet verkast, wordt opnieuw uitgebreid. De eerder als kapsalon dienende ruimte aan de voorzijde van de Molenstraat wordt bij de horecaruimte aangetrokken. Met als doel onder meer rookruimtes te creëren voor de sauna- en discotheekbezoekers. Ook op dat gebied gaat 't Bölke met de tijd mee...

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.