Volledig scherm
Supportershome Vak-P. © Lars Smook

Taakstraf voor FC Twente-supporters na geweld tijdens inval Vak-P

ALMELO - Een 25-jarige Enschedeër en een 36-jarige Enschedeër zijn veroordeeld tot taakstraffen van 160 en 60 uur voor geweld tegen de politie. De rechtbank in Almelo legde hem de straf op na misdragingen tijdens de inval van het supportershome van Vak-P in april 2017.

De 25-jarige Enschedeër sloeg tegen een politiebus en ging daarna leden van de Mobiele Eenheid te lijf met een riem. ‘Dit geweld vormt een inbreuk op en ondermijnt het respect dat ten aanzien van politieambtenaren dient te worden opgebracht', schrijft de rechtbank in het vonnis. De 36-jarige is veroordeeld voor het plegen van geweld in vereniging. Op camerabeelden was te zien dat hij tegen een rolluik trapte en daarna een van de toegangshekken van het stadion open trok.

Volgens de rechtbank is voldoende bewezen dat de mannen zich niet alleen zelf schuldig maakten aan geweld, maar ook bijdroegen aan een ‘sfeer van ontremming, waarin anderen ook zijn overgegaan tot het plegen van geweld'. Anderen gebruikten daarbij ook geweld tegen personen en dieren. Zo werd er een stoeptegel naar politiepaarden gegooid, en werd er onder meer een vuilniscontainer naar de Mobiele Eenheid gegooid.

‘Verpest het plezier’

De rechtbank spreekt zich in het vonnis in stevige taal uit tegen geweld rond voetbalwedstrijden. ‘Voor veel mensen wordt het plezier in het bezoeken van voetbalwedstrijden verpest door dergelijke rellen en de veiligheidsmaatregelen, zoals verplichte buscombi’s, die daardoor noodzakelijk worden geacht. Het is treurig dat een kleine groep mensen – zoals verdachte en zijn mededaders – hieraan hebben bijgedragen.’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.