Volledig scherm
Arno en persoonlijk begeleider Rianne ten Kate werken aan de kassa. © Emiel Muijderman

TafeltjeVier op ’t Bouwhuis in Enschede heeft plek voor iedereen

ENSCHEDE - Op het terrein van ’t Bouwhuis staat een fonkelnieuw Grand Café. Bij TafeltjeVier werken cliënten in de horeca en schuiven medewerkers en andere bezoekers aan voor de lunch. Cliënt Arno geeft een rondleiding.  

Arno (46) werkt vijf dagen per week in de horeca. Wat hij dan doet? „Mensen bedienen, soep maken.” Wat voor een soep? „Champignon, beetje verschillend.” En wat hij van zijn werk vindt? „Het is super!” Arno is niet van de uitgebreide interviews, veel liever doet hij zijn schort om en gaat hij weer aan het werk. Vanochtend heeft hij samen met zijn collega’s al vier slagroomtaarten gemaakt. En yoghurt in bekers met cruesli gedaan. En de winkel bediend. 

12 cliënten 

Zo gaat het hier eigenlijk altijd, zegt persoonlijk begeleider Rianne ten Kate. Samen met drie collega’s en twaalf cliënten werkt ze dagelijks in het nieuwe Grand Café TafeltjeVier op het terrein van ’t Bouwhuis. Medewerkers, collega’s, buurtbewoners en andere bezoekers kunnen er genieten van broodjes, taart, koeken en snacks. Op verzoek zijn ook buffetten en catering mogelijk. 

Chocolaterie 

De Twentse Zorgcentra investeerde vijf miljoen euro in het dagbestedingscentrum van ’t Bouwhuis. In de nieuwe situatie biedt het gebouw onderdak aan dagbesteding voor zo’n 170 cliënten, waarbij de in totaal twintig nieuwe multifunctionele lokalen zijn afgestemd op hun individuele mogelijkheden en wensen. De eerste fase - met een Grand Café - is nu afgerond. De grootste veranderingen? Ten Kate: „We hebben nu ook een bakkerij en de openingstijden zijn verruimd.” Begin volgend jaar krijgt TafeltjeVier er ook nog een chocolaterie-afdeling bij. Ze lacht. „We zijn thuis al druk aan het oefenen.”  

Prikkelrijke omgeving 

Het is lunchtijd en Arno haast zich weer naar de kassa waar medewerkers met hun volle dienbladen wachten. Alle producten en geldbedragen worden met plaatjes weergegeven op het kassascherm. „Het is een prikkelrijke omgeving”, zegt Ten Kate. „En dat is niet voor alle cliënten even geschikt.”

Het Grand Café staat op het terrein van ’t Bouwhuis, maar is niet alleen voor cliënten en medewerkers. Ten Kate: „We willen graag mensen van buiten het terrein ontvangen, dat zouden de cliënten alleen maar leuk vinden.” Op zaterdag 16 november wordt daarom nog een officiële opening van TafeltjeVier gehouden. 

Meer informatie: tafeltjevier.nl 

Quote

We hebben nu ook een bakkerij en de openings­tij­den zijn verruimd.”

Rianne ten Kate , Persoonlijk begeleider

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.